![333](http://www.otaghnews.com/wp-content/uploads/2012/05/333.jpg)
اتاق نیوز- سومین دیدارسفیر هند با رییس اتاق تهران درحالی عصرروزگذشته برگزارشد که کمتر از یک هفته به اعزام هیات بازرگانان ایرانی به هند باقی است.
رییس اتاق تهران در این نشست با اشاره فراهم شدن بخشی از مقدمات اعزام این هیات گفت:« مواردی از سوی فعالان اقتصادی مطرح شده است که چنانچه پیش ازاعزام هیات بازرگانان ایرانی برطرف شود، موفقیت های این هیات دو چندان خواهد شد. رییس اتاق تهران خطاب به سفیر هند در ایران گفت:« واقعیت این است که اشتیاق بسیاری در میان تجار ایرانی نسبت به توسعه روابط با هند مشاهده می شود که بازرگانان عضواین هیات، بخش کوچکی از این مجموعه هستند.» اوهمچنین ازحضورمدیران عامل بانک های "کارآفرین"، "اقتصاد نوین"پاسارگاد" نیز خبرداد.
روابط بانکی دوکشورروان نیست
"یحیی آل اسحاق" با اشاره به اینکه از سوی هند ، تنها یک بانک برای برقراری روابط بانکی با ایران معرفی شده است، گفت که روابط یوکو بانک با بانک های ایرانی روان نیست. او توضیح داد:« تاجران ایرانی، ادعا می کنند که با وجود معامله طرفین با روپیه و گشایش ال سی در بانک های ایرانی، یوکو بانک از انتقال وجوه خودداری می کند.»
موضوع «تعیین مالیات های سنگین صادرات کالا از هند به ایران» موضوع دیگری بود که ازسوی آل اسحاق مورد اشاره قرار گرفت و در ادامه گفت:«این مالیات اغلب برای صادرات کالاهایی وضع می شود که از سایر کشورها و توسط هند به ایران صادر می شود.»
آل اسحاق گفت:«نتایج مطالعاتی که روی 100 قلم کالای صادراتی هند و100 قلم کالای وارداتی ایران صورت گرفته است، نشان می دهد که بخش قابل توجهی ازکالاهای وارداتی ایران می تواند ازهند تامین شود.» اودر ادامه به آنچه که در نشست توسعه روابط اقتصادی ایران و افغانستان از سوی مقامات این کشورمطرح شده است اشاره کرد و گفت:« پیشنهاد آنان تاسیس شرکت های مشترک ایرانی وهندی برای مشارکت در پروژه های عمرانی افغانستان بود. آنان ادعا می کنند که شرکت های هندی درافغانستان قادر نیستند پایداری خود را حفظ کنند.»
ایران مجبور نیست
اما به عقیده رییس اتاق تهران، آنچه که ممکن است توسعه روابط اقتصادی دو کشور را تا حدودی تحت تاثیر قرار دهد به ذهنیت برخی از فعالان اقتصادی هند باز می گردد که تصورمی شود ایران «مجبور» است کالاهای خود را از هند خریداری کند؛ به طوری که در روز های اخیر، "کنجاله" با 55 دلار افزایش قیمت به متقاضیان ایرانی فروخته شده است.او ادامه داد:« در این میان برخی واردکنندگان هندی با این تصور که صادرکنندگان ایرانی در صادرات دچارمحدودیت هستند، ممکن است به دنبال خرید محصولات آنان با کمترین نرخ باشند.»
آل اسحاق با بیان اینکه،«اعتماد سازی" بزرگترین سرمایه تاجراست افزود:« هدف ایران ازافزایش سطح تعاملات اقتصادی، برقراری روابطی مستحکم و بلند مدت با هند است.» او افزود:« رابطه اقتصادی ایران و هند برنده- برنده است.»
نرخ رشد GDP هند؛9/8 درصد
در ادامه این نشست "سریواستاوا" سفیر هند در ایران، نیز در ابتدای سخنانش،اعزام هیات ایرانی به هند رادر توسعه روابط دوکشور "سازنده" خواند و سپس توضیحاتی درباره وضعیت اقتصادی هند ارائه کرد:«هیات ایرانی در شرایطی عازم هند است که این کشور در فصل تدوین بودجه سالانه خود قرار دارد. از سوی دیگر، رشد قابل توجهی در GDP این کشور رخ داده است.»
او گفت:«در سال گذشته، نرخ GDP هند کاهش یافت و به 7 درصد رسید. در حالی که این شاخص در 10 سال گذشته همواره 9/8 درصد بوده است.» سفیر هند در ایران افزود:« رشد 7 درصدی اقتصادی، اگرچه از سطح انتظارات پایین تر است اما این رقم، دو برابر نرخی است که صندوق بین المللی پول، برای رشد اقتصاد جهانی پیش بینی کرد و البته نرخ رشد 7 درصدی هند، دوبرابر رشد اروپا و ژاپن در سال گذشته بوده است. حتی نرخ رشد اقتصادی چین نیز در سال گذشته، 5/7 درصد برآورد شد.» سریواستاوادامه داد:« به رغم افت نرخ رشد اقتصادی هند، این کشور، سومین کشور برتر در زمینه قدرت خرید محسوب می شود و در این زمینه حتی گوی سبقت را نیز از ژاپن ربوده است. به طوری که قدرت خرید در هند به 6/4 تریلیون دلار می رسد.»
سفیر هند در ایران، سپس به تراز تجاری میان دو کشور اشاره کرد و گفت:«آمارها نشان می دهد که ارزش مبادلات تجاری ایران و هند، اکنون به حدود 16 میلیارد دلار می رسد که ارزش صادرات ایران به هند حدود 12 تا14 میلیارد دلار است وارزش واردات ایران از این کشورمیان1/2 تا 7/2 میلیارددلار در نوسان است.» او اما با استناد به گزارش وزارت تجارت هند گفت که صادرات این کشوربه ایران به 2 میلیارد دلار کاهش یافته است و این کاهش را ناشی از کافی نبودن کانال ها ی بانکی دانست.
به خرید نفت خام ادامه می دهیم
او در پاسخ به درخواست آل اسحاق مبنی بر رفع مشکلات بانکی دوکشو پیشنهاد کرد که رییس اتاق تهران در راس این هیات، برای معرفی بانک ها ی بیشتر و رفع این مشکلات با معاونان امور بانکی و اقتصادی وزارت تجارت دیدار کند.سفیر هند در ایران با اشاره به سخنان آل اسحاق گفت:« ما نیز در هند به دنبال برقراری ارتباطی بلند مدت با ایران هستیم و به همین دلیل به خرید نفت خام ایران ادامه خواهیم داد.» او افزود:« تمایل هند برای توسعه روابط تجاری با ایران نه فقط به دلیل خرید نفت خام که این گرایش در مسایل فرهنگی و سیاسی نیز ریشه دارد.» اوهمچنین از همکاری مشترک ایران و هند در افغانستان استقبال کرد و از آل اسحاق خواست، جزییات بیشتری از این پیشنهاد ارائه کند.
سفیر هند در ایران همچنین با اشاره به جایگاه ایران در کریدور شمال و جنوب برتعاملات دولت های ایران وهند در زمینه صنعت حمل و نقل اشاره کرد و گفت:«در اجلاسی که از 28 تا 30 می در هند برگزار خواهد شد، علاوه بر مقامات دولتی،مسئولانی از بنادرو شرکت های حمل و نقل نیز حضور خواهند یافت.» او از آل اسحاق دعوت کرد که هیاتی را برای شرکت در این اجلاس تعیین کند. سفیر هند در ایران حت ی پیشنهاد کرد که علاوه بر مدیران بندرعباس مدیرانی ازبندر چابهار نیز در این گردهمایی حضور یابند.
او با بیان اینکه ازمشاهده امکانات موجود در بندر عباس شگفت زده شده است از تمایلات دولت هند برای مشارکت در توسعه بندر چابهار سخن گفت:« پیشنهاد مقامات هند، ایجاد خطوط کشتیرانی در این بندر برای حمل بار به افغانستان است. این پیشنهاد در حالی مطرح می شود که تاکنون در این مسیر خطوط کشتیرانی منظمی وجود نداشته است.»
سریواستاو،همچنین به روند توسعه خطوط ریلی ایران نیز اشاره کرد گفت:«مطلع شدیم که احداث بخشی از خطوط ریلی ایران به شرکت های چینی واگذار شده است وانتظار این است که بخشی از این خطوط نیز به شرکت های هندی واگذار شود.» سفیر هند در ایران به آل اسحاق گفت:« به سرمایه گذاری درهند بیندیشید؛ چرا که سرمایه گذاری درهند، ازامنیت، بازگشت سرمایه و شفافیت کامل برخوردار است.»
سفیر هند در ایران در بخش دیگری از سخنانش، گفت:« هند، سالانه حدود یک میلیارد دلار کود و مواد پتروشیمی از ایران خریداری می کند. در شرایطی که اروپا و آمریکا تدابیری را برای ایجاد محدودیت در روابط اقتصادی ایران به کار بسته اند، ایران باید مشوق هایی را برای فعالان اقتصادی هند تعیین کند. اما به تازگی وزارت جهاد کشاورزی ایران، ممنوعیت هایی را برای صادرات این محصولات قایل شده است که عواقب کوتاه مدت و بلندمدت بسیاری را در پی خواهد داشت.»او اضافه کرد که این ممنوعیت شامل دو شرکت ایرانی وهندی و برای صادرات 500 هزار تن اوره اعمال شده است.
او گفت:«این نگرانی وجود دارد که اعمال این محدودیت، حضور شرکت های ایرانی را در مناقصات هند غیر ممکن سازد. در واقع دولت هند با این چالش مواجه است که با وجود این ممنوعیت ، چگونه اجازه دهد، سایر شرکت های ایرانی در ناقصات شرکت کنند. »
سفیرهند در ایران گفت :«پیگیری ها ی سفارت خانه از وزارت جهاد ،وزارت امور خارجه دستاوردی نداشته است و وزارت جهاد نیز اعلام می کند صادرات وجود دارد و این ممنوعیت دائمی نیست.» او به ممنوعیت واردات گندم ازهند به ایران نیز اشاره کرد و خواهان رفع این ممنوعیت شد. او گفت که چندین شرکت ایرانی تمایل خود را برای واردات گندم از هند اعلام کرده اند.
اوهمچنین به آنچه از سوی آل اسحاق در خصوص افزایش قیمت کنجاله مورد اشاره قرار گرفت نیز اشاره کرد و گفت:«افزایش قیمت کنجاله به دلیل کاهش تولید این محصول در جهان است که منجر به افزایش نرخ آن شده است.»
سفیر هند در ایران،بخش پایانی سخنان خود را به مذاکرات آتی ایران با گروه 1+5 اختصاص داد و گفت:«اگر نتایج مذاکرات به گونه ای باشد که اعمال تحریم ها متوقف شود، بخش عمده ای از مشکلات نیز برطرف خواهد شد اما چنانچه روند مذاکرات به خوبی پیش نرود، کانال ها ی بانکی به طور کامل مسدود خواهد شد و در چنین شرایطی با ید به دنبال راهکارهای جدید بود.» او حتی گفت:«اگر بانک مرکزی این پیام را به فعالان اقتصادی مخابره کند که از روپیه در معاملات استفاده کنند، معضل نقل و انتقال درآمد ها ی حاصل از صادرات نیز مرتفع خواهد شد.» در ادامه این نشست، سفیر هند به تمایل شرکت ها ی هندی برای فعالیت در صنعت خودرو و تامین قطعات خودروسازی، صادرات داروو احداث خط لوله گاز اشاره کرد و رییس اتاق تهران، نیز پیشنهاد کرد که جزییات این درخواست ها از سوی سفارت هند به اتاق تهران ارائه شود.
ماجرای 24 میلیارد دلار چیست؟
پس از سخنان او، رییس اتاق تهران، وعده داد، موضوع اعمال محدودیت بر صادرات محصولات پتروشیمی توسط وزارت جهاد کشاورزی و همچنین خرید گندم از هند را نیز پیگیری کند. درهمین حال یکی از همراهان سفیر هند ازمصوبه اخیر دولت ایران برای تخصیص24 میلیارد دلاربه واردات کالاهای ضروری پرسید که آل اسحاق توضیح داد:«این مصوبه اکنون نیز درحال اجراست و به نظر می رسد ، تزریق این اعتبار، می تواند در افزایش ظرفیت تولید موثر باشد. دراین میان، کمیته ای مرکب از قائم مقام وزارت صنعت، معدن و تجارت، نمایندگانی از بانک مرکزی و سازمان توسعه تجارت موظف شده اند، پروفروم ها و ال سی های مربوط به واردات مواد اولیه را احصا کرده و در اولویت قرار دهند.»
او ادامه داد:« براساس آخرین اطلاعات، پروفرم هایی که دربانک ها ثبت سفارش شده بود با دستورسازمان توسعه تجارت در فرآیند گشایش ال سی نیز قرار گرفت و بخش عمده ای از این گشایش ها با روبل روسیه صورت گرفته است.»
آل اسحاق سپس به روند مذاکرات 1+5 در استانبول و بغداد نیزاشاره کرد وگفت:« فعالان اقتصادی ایران نیزامیدوارند، این مذاکرات به گونه ای ادامه یابد که مشکلات برطرف شود. اما نیت ایران برای برای توسعه روابط با هند به هیچ وجه مبتنی بر شرایط ویژه کنونی نیست.»
او ادامه داد:«گردش مالی هند درحوزه تجارت اکنون به 800 میلیارددلار می رسد وهند جدید تفاوت های بسیاری با هند قدیم دارد. این کشور یکی از اعضای برجسته گروه بریک (برزیل، روسیه، هند، چین) به شمار می آید و این موقعیت براهمیت توسعه تعاملات ایران و هند در زمینه همکاری های مشترک اقتصادی، صادرات و واردات، افزایش کیفیت کالا و خدمات می افزاید.»
نقش توسعه تجاری در استراتژی توسعه اقتصادی ایران
اوبا تاکید براینکه«استراتژی توسعه ایران به استراتژی تجاری آن متصل است» گفت:«چنانچه مذاکرات، نیز به رفع تحریم ها منجر نشود، راه های بسیاری برای تداوم همکاری های اقتصادی ایران با سایر کشورها وجود دارد که در30 سال گذشته نیز بارها تجربه شده است.» آل اسحاق درادامه سخنانش، اهداف اعزام هیات بازرگانان ایرانی به هند را نیز مورد اشاره قرار داد و گفت:«این هیات برای رفع موانع تجاری ایران و هند والبته توسعه روابط به این کشور سفر می کنند. زمینه سازی برای همکاری های مشترک صنعتی، کریدور شمال و جنوب، پروژه های انتقال گاز وهمکاری های مشترک در زمینه صنعت حمل و نقل ریلی.» اوافزود:«ایران به عنوان دروازه طلایی شرق، غرب و شمال و جنوب، هاب تجاری منطقه نیزهست.
رییس اتاق تهران افزود: البته نخستین گام ایران برای توسعه تجاری، برقراری روابطی مستحکم با 15 کشورهمسایه است که در این استراتژی هند از جایگاه ویژه ای برخوردار است.» او گفت:« با توجه به شرایط اقتصادی دوکشور به نظر می رسد، بخش خصوصی هسته فنی این زمینه سازی است.»