کد خبر:
22416
تاریخ انتشار: 24 اسفند 1390 - 10:35
اتاق نیوز- شاخص بورس تهران امسال در حالي افت و خيزهاي زيادي را ثبت كرد كه كانال 25 هزار واحدي مطمئنترين محدوده حمايتي شاخص بود و اين مرز رواني بارها و بارها مانع از افت شاخص و ريزش بيشتر بازار شد. اين شاخص به لطف فروردين ماه طوفاني آغاز خوبي داشت اما اين روند در ماههاي بعدي رو به ضعف شديدي نهاد. رشد شاخص بورس تهران در سال 90 تاكنون در حالي به 4/8 درصد محدود شده است كه اين كارنامه با رشد 85 درصدي بورس در سال 89 قابل مقايسه نيست.در تحليل عوامل اين مساله به نظر ميرسد ابهامات سياسي در كنار جهش 80 درصدي قيمت آزاد ارز و سكه طلا و جذابيت اين بازارها از عوامل اصلي محدودكننده سودآوري بورس در سال 90 بودهاند.
عبور آرام مسكن از سال 90
وزارت راهوشهرسازي با تهيه يك گزارش رسمي درباره تحولات يكسال اخير بازار مسكن، آخرين وضعيت چهار حوزه «تهران»، «مسكنمهر»، «قيمت آپارتمان» و «سرمايهگذاريهاي ساختماني» را تشريح كرد.در مطالعهاي كه معاونت امور مسكن وزارت راهوشهرسازي با مرجع قرار دادن اطلاعات مركز آمار انجام داده، به اين جمعبندي رسيده است كه «حداكثر نرخ رشد قيمت مسكن در مناطق شهري كشور طي سال90 رقمي معادل 10درصد بوده؛ به طوري كه در مقايسه با نرخ تورم 3/26 درصدي در اين مدت، بخش مسكن از منظر تغييرات قيمتي سال نسبتا آرامي را تجربه كرده است.» در اين گزارش همچنين با اشاره به تحولات اخير بازارهاي ارز و طلا، رتبه بازدهي داراييهاي ملكي در «پايينترين درجه» ارزيابي شده و بازار مسكن به عنوان محل فرار تقاضاي سرمايهاي – سوداگري - معرفي شده است. معاون مسكن وزير راهوشهرسازي درباره جزئيات اين گزارش گفت: در سالي كه گذشت بازار مسكن از رويدادهاي مختلفي همچون مسكنمهر، هدفمندي يارانهها و صعود قيمت ارز، تاثير گرفت؛ اما برآيند تحولات به گونهاي نبود كه حركت ناموزوني رخ دهد.ابوالفضل صومعلو درباره نحوه كنترل قيمت مسكن در سال91 نيز گفت: اگر سال آينده ساختار قيمتي متعارف در بازار مسكن شكسته شود ما با انتشار ليست استاندارد از قيمت مسكن در هر محله تهران، جلوي رفتارهاي التهابآفرين را ميگيريم.
بورس 90 از دريچه آمار
بررسي بازدهي بازار سرمايه در سال 90 حاكي از آن است كه پس از يك فروردين ماه رويايي و كسب بازدهي 7/13 درصدي، شاخص كل طي ماههاي مرداد، شهريور، دي و اسفند نيز بازدهي مثبت خود را تكرار كرد. اما بورس تهران 7 ماه ديگر سال را با زياندهي سپري كرد. به اين ترتيب كه خردادماه با بازدهي منفي 7/3 درصد ضعيفترين عملكرد را براي بورس تهران ثبت كرد. پس از آن، بازار سهام در ماههاي آبان و بهمن بازدهي منفي 6/3 درصدي را تكرار كرد. همچنين ارديبهشتماه با بازدهي منفي 2/1 درصد، تيرماه با بازدهي منفي 3/2 درصد، مهر و آذرماه به ترتيب با بازدهي منفي 3 و 8/2 درصدي، ديگر ماههاي با بازدهي منفي بازار در سال 90 بودند. اين در حالي است كه سهامداران پس از فروردينماه، بيشترين بازدهي را در شهريورماه به ميزان 9/6 درصد كسب كردند. همچنين مردادماه با بازدهي 5/2 درصد، ديماه با 4/5 درصد و اسفندماه با بازدهي 5/1 درصدي (تاكنون) ديگر ماههاي مثبت سال 90 بودند.
كمترين بازدهي در سه سال گذشته
رشد شاخص بورس تهران در سال 90 تاكنون در حالي به 4/8 درصد محدود شده است كه اين كارنامه در مقايسه با رشد 85 درصدي بورس در سال 89 و جهش 57 درصدي سال 88 به هيچ وجه چشمگير نيست.
در تحليل عوامل اين مساله به نظر ميرسد ابهامات سياسي به ويژه درخصوص فشارهاي غرب بر سر پرونده هستهاي ايران در كنار جهش 80 درصدي قيمت آزاد ارز و سكه طلا و جذابيت اين بازارها از عوامل اصلي محدودكننده سودآوري بورس در سال 90 بودهاند.
بهترين و بدترين روزهاي سال 90
بررسيها نشان ميدهد كه شاخص بورس تهران بالاترين ركود خود در سال جاري را در روز 20 شهريورماه كه دومين ماه پربازده امسال بود، به ثبت رساند. در اين روز شاخص در حالي قله 27100 واحدي را فتح كرد كه به نظر ميرسد ثبت سودهاي نقدي تقسيم شده در مجامع در اين رويداد تاثير ويژهاي داشته است. اما كمترين نقطه شاخص در سال 90 مربوط به اولين روز كاري بورس در سال جاري بود كه شاخص در نقطه 23295 واحدي قرار داشت و شاخص هيچ گاه در طول سال جاري به اين نقطه بازنگشت. در همين حال، بيشترين سقوط شاخص در يك روز طي سال جاري در محدوده 5/2 درصد رقم خورد. اين افت در روز 11 ارديبهشت ماه با كاهش 636 واحدي به ميزان 5/2 درصد ثبت شد.
از سوي ديگر، طي روزهاي 4 خردادماه و 6 تيرماه به ترتيب بورس تهران تجربه افت 2/2 و 1/2 درصدي داشت. اين در حالي است كه بورس تهران طي سه روز در فروردين ماه بيشترين صعودهاي يك روزه خود را به ثبت رساند. به اين ترتيب شاخص بازار در روز 16 فروردينماه با 527 واحد رشد 1/2 درصدي را شاهد بود. پس از اين روز، بازدهي 2 درصدي روز 6 فروردين و رشد 9/1 درصدي در روز 15 فروردين ماه رتبههاي بعدي را از نظر افزايش يك روزه شاخص داشتند.
بررسي روند معاملات بورس تهران نشان ميدهد بيشترين ارزش معاملات يك روزه بورس تهران در روز قطعي شدن بلوك 50 درصدي حفاري ثبت شده است. در روز 12 تيرماه ارزش معاملات بورس تهران با قطعي شدن معامله بلوكي حفاري به رقم 767 ميليارد تومان بالغ شد كه ركورد قابل ملاحظهاي بود. از سوي ديگر، راكدترين روز بازار به دنبال داغ شدن ارز و سكه در روز 8 آبانماه رقم خورد كه حجم دادوستد در اين روز تنها به 23 ميليارد تومان محدود شد.
بورس تهران همچنين در حالي در سال 90 براي اولين بار وارد باشگاه 100 ميليارد دلاري شد كه در روز 12 تيرماه با رسيدن به رقم 139 هزار ميليارد تومان، بالاترين ارزش بازار را داشت. كمترين ارزش بازار بورس تهران نيز مربوط به 24 مردادماه با ارزشي معادل 115 هزار ميليارد تومان بود؛ هرچند كه با نرخهاي فعلي دلار آزاد ديگر به سختي ميتوان از بورس 100 ميليارد دلاري سخن گفت.
اميد و ابهام در سال 91
معاملهگران بورس تهران در حالي با شاخص 25 هزار واحدي به سال 91 قدم ميگذارند كه قطعا با افزايش نرخ سود بانكي و جذابيت بازارهاي موازي، كماكان چالشهاي عديدهاي براي ثبت رشد چشمگير در سال 91 را پيشرو دارند. اين موارد در كنار ابهاماتي نظير نرخ تبديل ارز در عملكرد شركتهاي صادراتي و ريسكهاي پيراموني نظير اخذ بهره مالكانه از معادن، عواملي هستند كه سال 91 را براي سهامداران به يك سال بيم و اميد تبديل ميكند؛ سالي كه كسب سود مناسب در آن نيازمند تيزبيني و فراست بيشتري از سوي سرمايهگذاران خواهد بود.
منبع:دنیای اقتصاد