کد خبر:
21079
تاریخ انتشار: 3 اسفند 1390 - 15:22
اتاق نیوز- ایران در حالی یکی از غولهای معدنی منطقه خاورمیانه و جهان محسوب میشود که در برخی از حوزههای معدنی به طور ویژه دارای مزیتهای زیادی بوده که تاکنون از بخشی از این مزیتها استفاده شده است.
سنگآهن از جمله نقاط قوت ایران محسوب میشود که باعث شده تا زمینه برای توسعه صنعت فولادسازی در کشور فراهم شود. ایران طبق آمار و ارقام دارای بیشترین ذخایر سنگآهن در منطقه خاورمیانه بوده و در کنار ذخایر گازی و دسترسی به آب کافی، همه پتانسیلهای لازم برای تبدیل شدن به یکی از قدرتهای تولیدکننده فولاد خام را در جهان دارد.
طبق تازهترین گزارش سازمان زمینشناسی آمریکا ایران در سال ۲۰۱۰ میلادی ۲۸ میلیون تن و در سال ۲۰۱۱ بیش از ۳۰ میلیون تن سنگآهن تولید کرده است. چین، استرالیا، برزیل، هند، روسیه، اوکراین، آفریقایجنوبی، آمریکا، کانادا و ایران ۱۰ تولیدکننده بزرگ سنگآهن جهان در سال گذشته میلادی بودند.
همچنین براساس تازهترین آمار سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی ایران –ایمیدرو- تولید سنگآهن در کشور در ۱۰ماهه سالجاری به ۲۳ میلیون و ۲۱۸ هزار و ۹۳ تن رسید. این میزان تولید مربوط به هفت شرکت سنگآهن جلالآباد، چادرملو، گلگهر، گلگهر۲، مرکزی، میشدوان و شرق ایران بوده است.
در ۱۰ ماهه امسال ۲۲ میلیون و ۷۷۸ هزار و ۳۰۴ تن سنگآهن نیز از سوی این شرکتها به فروش رفته است. میزان استخراج این شرکتها نیز بالغ بر ۳۴ میلیون و ۲۱۷ هزار و ۸۴۷ تن شد. از سوی دیگر آمار گمرک ایران نشان میدهد که در ۱۰ ماهه سالجاری بیش از ۵۶۷ میلیون دلار سنگآهن (بههم فشرده شده و نشده) به وزن بیش از ۱۳ میلیون تن از کشور صادر شد.
چین بزرگترین بازار صادراتی سنگآهن ایران بهشمار میرود، بهطوریکه بیش از ۹۸ درصدی سنگآهن صادراتی ایران در سالجاری به مقصد چین ارسال شده است. اما دولت چین اخیرا به بهانههای مختلف اعلام کرده که قصد دارد حجم سنگآهن وارداتی خود را از چین ایران کاهش دهد. چین اعلام کرد که بهدلیل کیفیت پایین قصد دارد میزان سنگآهن وارداتی از ایران را پایین بیاورد. این در حالی است که این ادعا از سوی تولیدکنندگان ایرانی رد شده است.
اگرچه چندی پیش اعلام شد که وزارت بازرگانی چین به تولیدکنندگان فولاد این کشور درخصوص خرید سنگآهن بیکیفیت از ایران هشدار داده است، اما طبق اطلاعات به دست آمده، اکثریت قریب به مطلق سنگآهن صادراتی ایران از کیفیت بالایی برخوردار بوده و سوءتفاهم ایجاد شده در این زمینه مربوط به تخلف چند صادرکننده معدود بوده است.
در حال حاضر قسمت اعظم سنگآهن صادراتی ایران از محصولات تولیدی شرکت تهیه و تولید مواد معدنی ایران، سنگآهن مرکزی ایران، سنگآهن گلگهر و چادرملو تامین میشود.
فرآیند صادرات سنگآهن به این صورت است که تولیدکنندگان سنگآهن داخلی، محصولات صادراتی خود را از طریق مزایده به تجار ایرانی واگذار کرده و تجار نیز این محصول را به کشورهای خارجی از جمله چین صادر میکنند.
در چنین فرآیندی تعداد معدودی از صادرکنندگان سودجو، پس از خرید سنگآهن داخلی، آن را با اکسید اسلب و بیلت فولاد ترکیب و صادر کرده بودند. در واقع صادرات چند محموله انگشتشمار این چنین بود که موضوع کیفیت سنگآهن ایران را در چین مطرح کرد. اگرچه تعداد چنین محمولههایی بسیار معدود و مربوط به چند صادرکننده غیرحرفهای و مقطعی این بازار بوده است، اما این موضوع بیش از آنچه اهمیت داشت، در برخی از رسانهها منعکس شد. در حالی که همواره در بازار کالا و خدمات، تعدادی سوءاستفادهکننده نیز وجود دارند و هیچگاه به سبب وجود تعداد معدودی متخلف در بازار یک محصول، کل کیفیت محصولات عرضه شده در بازار را زیر سوال نمیبرند. از آن گذشته صادرکنندگان متخلف نیز در نهایت اعتبار و بازار خود را در بین خریداران از دست داده و از چرخه صادرات حذف خواهند شد.
به هر حال فارغ از اینکه دلیل انعکاس رسانهای این موضوع چه بوده است، سالانه حدود ۱۰ میلیون تن سنگآهن ایران به کشور چین صادر میشود که از کیفیت بالایی نیز برخوردار است و به همین دلیل فولادسازان چینی علاقه زیادی به خرید این محصول از ایران دارند.
روزنامه پاکستانی داون چاپ پاکستان نیز اخیرا گزارش داد که چین قصد دارد از ماه مارس سالجاری میلادی واردات سنگآهن خود را از ایران کاهش دهد. این روزنامه در گزارشی نوشت: چین که بزرگترین مصرفکننده سنگآهن در جهان به شمار میرود، اعلام کرده که واردات سنگآهن خود را از ایران از مارس ۲۰۱۲ کاهش خواهد داد. ایران سالانه بالغ بر دو میلیارد دلار سنگآهن به چین صادر میکند؛ مادهای که در صنعت فولادسازی چین کاربرد دارد.
ایران که بزرگترین تامینکننده نفت خام موردنیاز چین است، در سال ۲۰۱۱ پنجمین تامینکننده بزرگ سنگآهن مورد نیاز چین بود. ایران در سال ۲۰۱۱ میلادی سهمی معادل ۲/۴ درصد از کل واردات ۶۸۶ میلیون تنی سنگآهن چین را به خود اختصاص داد.
بدون سنگآهن وارداتی از ایران متقاضیان چینی مجبور خواهند شد برای تامین این ماده اولیه صنعت فولادسازی به تامینکنندگان آسیای جنوبیشرقی، آمریکای لاتین و آفریقا مراجعه کنند. چین همچنین نیمنگاهی به تولیدکنندگان سنگآهن در استرالیا و برزیل دارد. کارشناسان اعتقاد دارند که حذف ایران از سبد خرید فولادسازان چینی برای آنها دردسرساز خواهد شد. بویژه آنکه کیفیت سنگآهن خریداری شده از ایران نیز در سطح بالایی قرار دارد. این در حالی است که در حال حاضر خریداران چینی پول صادرکنندگان سنگآهن ایران را از طریق یک نماینده در دفتر در دوبی یا دیگر کشورها به طرف ایرانی میرسانند.
از سوی دیگر والاستریتژورنال نیز گزارش داد که واردات مواد معدنی چین در ماه ژانویه سال ۲۰۱۲ نسبت به ماه قبل از آن یعنی دسامبر ۲۰۱۱ کاهش یافته است. واردات سنگآهن چین از دسامبر سال قبل روند کاهشی داشته است. در ماه ژانویه امسال نیز واردات سنگآهن چین با کاهش هفت درصدی به ۵۹/۳ میلیون تن رسید.
اما در حالی که سنگآهن ماده اولیه اصلی تولید فولاد خام محسوب میشود، آمار نشان میدهد که تولید جهانی فولاد خام در سال ۲۰۱۱ میلادی با افزایش ۶/۸درصدی نسبت به سال قبل از آن به یکمیلیارد و ۵۲۷ میلیون تن رسیده است.
رشد تولید فولاد خام به معنای رونق بازار جهانی سنگآهن است. به این ترتیب میتوان نتیجه گرفت که با توجه به روند صعودی تولید جهانی فولاد خام حتی در صورت عملی شدن تصمیم دولت چین، بازار سنگآهن صادراتی ایران همچنان داغ خواهد ماند.
از سوی دیگر میتوان با برنامهریزی درست و احداث واحدهای تولید فولاد خام از سنگآهن یا اجرای طرحهای توسعه در واحدهای فعلی بخش عمدهای از سنگآهن صادراتی کشور را در داخل به مصرف رسانده و به این ترتیب زمینه را برای اجرای برنامه جامع فولاد کشور فراهم کرد.
منبع:گسترش صنعت