کد خبر:
18796
تاریخ انتشار: 3 بهمن 1390 - 10:07
تنش نفتي ايران و عربستان، پنجشنبه شب گذشته رييس اوپك را به تهران كشاند. وزير نفت عراق كه 21روز پيش رياست يكساله اوپك را از ايران تحويل گرفته حالا ميخواهد بين دو عضو موثر سازمان كشورهاي صادركننده نفت ميانجيگري كند. عبدالكريم العيبي، پيش از سفر به تهران، تشويق دوستان ايرانياش براي حفاظت از مسيرهاي آبي و روند توليد و صادرات نفت در خاورميانه را از اهداف سفرش عنوان كرد. اين اما يك روي سكه سفر رييس اوپك است. او قرار است درباره خريد فرآورده از ايران، به ويژه خريد بنزين با وزير نفت ايران مذاكره كند.
حسين الشهرستاني، معاون نخستوزير نوريالمالكي و وزير نفت پيشين عراق اعلام كرده كه اين كشور ميخواهد توليد نفتش را تا پايان سال 2012 به سه ميليون و 400 هزار بشكه در روز برساند. يعني حدود 200 هزار بشكه كمتر از توليد نفت ايران. الشهرستاني درباره صادرات نفت عراق هم گفته است: «صادرات نفت عراق تا پايان سال 2012 به دو ميليون و 600 هزار بشكه در روز ميرسد.» يعني بيش از 200 تا 300 هزار بشكه بيشتر از صادرات نفت خام و ميعانات گازي ايران.
هرچند بلومبرگ به نقل از موسسه جودي اعلام كرده كه عربستان سعودي طي ماه نوامبر سال 2011، بالاترين ميزان توليد نفت در 30سال گذشته را ثبت كرده اما، نيويوركتايمز نوشته: «عربستان اعلام كرده كه هرگونه كمبود ناشي از تحريم نفت ايران را با افزايش حجم توليد نفت خود جبران خواهد كرد، اما بسياري از تحليلگران درخصوص توانايي رياض در افزايش حجم توليد خود در درازمدت ترديد دارند.» به گزارش موسسه جودي، عربستان در ماه نوامبر گذشته بيش از 10 ميليون و 470 هزار بشكه در روز توليد كرده كه هفت ميليون و 800 هزار بشكه آن را صادر كرده است. اگر عربستان سقف صادراتش را به سقف ظرفيت مازاد خود كه گفته ميشود حدود 12 ميليون بشكه است نزديك كند، بازار ملتهب شده و قيمتها افزايش مييابد.
كارشناسان معتقدند نفت عربستان سنگينتر از نفت ايران است و نميتواند جايگزين مناسبي باشد. نفت عراق اما به دليل مشترك بودن برخي از ميادين به نفت ايران نزديكتر است. صادرات نفت عراق اگر تا پايان امسال به دو ميليون و 600 هزار بشكه برسد آن وقت ميتواند فشار بر ايران را تسهيل كند. سفر وزير نفت عراق به ايران از اين زاويه هم مهم است.
قمصري: 180 هزار بشکه در حال مذاکره داریم
در شرايطي كه ايران و عراق در تهران رايزني ميكنند واشنگتنپست ازكاهش واردات نفت چين از ايران خبر داده است. به نوشته مقاله اين روزنامه كه «فارس» آن را منتشر كرده چين در سال 2011 به طور متوسط 550 هزار بشكه نفت از ايران وارد كرده كه اين رقم در ماه ژانويه 2012 به كمتر از 285 هزار بشكه رسيده است. كارشناسان مهمترين علت كاهش واردات نفت چين را اختلاف بر سر نحوه پرداخت پول نفت اعلام كردهاند. منابع آگاه به آن روزنامه گفتهاند كه چين در قبال واردات نفت از ايران خواستار دريافت شرايط اعتباري بهتري شده بود كه اين مساله موجب زيان پنج سنتي در هر بشكه براي ايران شده است. محسن قمصري، مدير امور بينالملل شركت ملي نفت ايران با تكذيب اين خبر به «شرق» گفت: «كاهش واردات نفت چين و اختلاف بر سر نحوه پرداخت پول نفت صحت ندارد. چينيها هم در مورد كاهش واردات نفت تاكنون با ما صحبتي نكردهاند»
قمصری در این خصوص گفت:«ايران سال گذشته روزانه 440 هزار بشكه نفت به چين صادر كرده است كه 260 هزار بشكه آن تمديد شده و براي 180 هزار بشكه آن هم در حال مذاكره هستيم»
وي درباره نحوه تسويهحساب پول نفت ايران از سوي چينيها هم گفت: «روش پرداخت پول نفت ما حوالهاي يا روش TT است. استاندارد ما هم 30 روزه است»
همچنین چينيها به شركت ملي نفت به لحاظ قراردادي بدهي نفتي ندارند. آنها پول نفت ما را به حسابهاي بانك مركزي حواله ميكنند.
انتقال پول نفت از تركيه ادامه دارد
رييس شركت نفتي آي. دي متسوي ژاپن ديروز در بلومبرگ گفته كه صرفنظر از موضع دولت ژاپن نسبت به تحريم نفت ايران، پالايشگاههاي ژاپن نميتوانند از اين پس براي واردات و خريد نفت از ايران ريسك كنند. مدير امور بينالملل شركت ملي نفت در گفتوگويش با شرق از مذاكرات تمديد قراردادهاي صادرات نفت به ژاپن در ماه آوريل خبر داد. او همچنين در گفتوگوي ديگري با «مهر» درباره انتقال پول نفت صادراتي به هند از طريق بانك تركيهاي گفت: «بانك تركيهاي اعلام كرده كه از پذيرفتن مشتري جديد به منظور انتقال پول به ايران خودداري ميكند اما اين موضوع به معناي توقف فرآيندهاي قبلي انتقال پول از اين بانك نيست و از آنجا كه انتقال پول نفت وارداتي هند از طريق بانك تركيهاي مدتهاست انجام ميشود ادامه اين روند به قوت خود باقي است.»
هرچند قيمت نفت سبك برنت ديروز در بازار لندن با اندكي كاهش به 111 دلار و 54 سنت رسيد اما اگر رييس اوپك بتواند تنش ايران و عربستان را كاهش دهد قيمت نفت پايينتر خواهد آمد.
براساس توافق اجلاس 160 اوپك، از ماه ژانويه كشورها بايد به سقف توليد 30 ميليون بشكهاي متعهد باشند. بعيد است عربستان با اين استراتژي به تعهداتش در اوپك پايبند بماند.
منبع:شرق