کد خبر:
17744
تاریخ انتشار: 17 دی 1390 - 14:07
چند نرخی بودن ارز وافزایش قیمت آن در چند روز گذشته قدرت برنامه ریزی اقتصادی رااز فعالان اقتصادی سلب کرده است .
محسن بهرامی ارض اقدس با اشاره به مطلب بالا به خبرنگار اتاق نیوز گفت :نوسانات موجود دربازار ارز،آینده فعالان اقتصادی را در هاله ای از ابهام قرارداده وقدرت تصمیم گیری را از آنها گرفته است .
وی راهکارهای موجود برای بازگرداندن نرخ ارز به ثبات اولیه را چنین عنوان کرد :ابتدا باید نرخ واقعی ارز را مشخص کرد وباید دید که بانک مرکزی به دنبال واقعی کردن نرخ ارز است یا اینکه قرار است یک نرخ دستوری را در بازاراعمال کند .
این فعال اقتصادی تصریح کرد :در حال حاضر مشخص نیست که دولت به دنبال کدام نرخ است اگر به دنبال نرخ واقعی ارز است به دست آوردن این نرخ دستورالعمل خاص خود را می طلبد واگرهم در پی اعمال یک نرخ بهینه می باشداین موضوع هم راهکارهای خاص خود را دارد .
وی ادامه داد :اگر دولت در پی حفظ قدرت اقتصادی کشور در بازارهای بین المللی است ومی خواهد باعث کاهش شکاف میان واردات وصادراتی در کشور شود وقدرت رقابتی کالاهای داخل را در مقابل کالاهای مشابه در بازارهای خارجی حفظ کند باید نرخ ارز را تغییر دهد .
بهرامی ارض اقدس با اشاره به افزایش نرخ ارز درهفته های اخیراظهار کرد :در ماه اخیر نوسانات نرخ ارز به گونه ای بوده است که گاه باکاهش وگاهی با افزایش آن روبه رو شدیم که نظیر این مورد در سال های اخیردر بازار مشاهده نشده است .
وی با اشاره به تحریم بانک مرکزی عنوان کرد :تحریم بانک مرکزی از سوی آمریکا یکی از دلایل افزایش نرخ ارز بوده است ونمی توان منکر تاثیرات آن بر اقتصاد کشور شد.
رویارویی بازار ارز با زلزله
مجید رضا حریری با اشاره به افزایش نرخ ارزوتشبیه آن به زلزله اظهارکرد :اقتصاد کشور با زلزله روبه رو شده است. در شهری زلزله می آید وبعد از آن مرکز زلزله سنجی هیج گونه آماری از شدت خرابی وتلفات وارده به آن شهر رااعلام نمی کند ،این موضوع اعتراض مردم را به دنبال خواهد داشت. اکنون فعالان اقتصادی هم با چنین حالتی روبه رو هستند .
وی ادامه داد:افزایش نرخ ارز در چند روزگذشته به گونه ایی بود که در یک روز شاهد اختلاف 200تومانی قیمت صبح و عصر دلار بودیم.
وی ادامه داد :بانک مرکزی هیچ گونه اطلاعاتی از میزان خسارات وارده به اقتصاد کشور وشدت این زلزله در اختیار فعالان اقتصادی قرارنداده است .
حریری تصریح کرد :افزایش نرخ ارز باعث ایجاد رقابت ناسالم میان صادرکنندگان داخلی دربازارهای بین المللی می شود واین رقابت ناسالم نیز منجر به فروش ارزان کالا به خارجی ها شده و از سوی دیگربا تامین نشدن ارزموردنیاز برای واردات ؛شاهد افزایش هزینه های واردات ودر نهایت بالا رفتن تورم درجامعه هستیم .
حریری با اشاره به کاهش ثبت سفارش کالا در 20روز گذشته اظهار کرد :واردات کنندگان حاضر نمی شوند کالاهای مورد نیاز مردم را بانرخ های بالای ارز وارد کشور کنند. در نهایت در چند ماه آینده باید شاهد کمبود اقلام مورد نیاز مصرفی درسطح جامعه باشیم .
عدم کنترل بانک مرکزی نرخ ارز را افزایش داد
افشین روغنی دیگر عضو هیات نمایندگان اتاق بازرگانی تهران با اشاره به تاثیرات افزیش نرخ ارز در واردات به خبرنگاراتاق نیوز گفت:تولید داخلی متاثر از نوسانات نرخ ارزاست. اگر نرخ ارزافزایش یابد قیمت مواد تولیدی در بازار داخل افزایش می یابد ودر نهایت قدرت خرید را از افراد جامعه سلب می کند.
وی تصریح کرد:بالا رفتن هزینه های تمام شده کالادر کشور توان رقابتی صادرکنندگان وقدرت حضور آن ها دربازارهای بین المللی را کاهش می دهد .
روغنی با اشاره به راهکارهای موجود برای تک نرخی شدن ارز اظهار کرد :بانک مرکزی برای تک نرخی کردن ارز ابتدا باید میزان نقدینگی موجود درکشور رامشخص کند وآمارهای صحیح در مورد آن رائه کند تا بتوان بر اساس آن برنامه ریزی کرد .
وی با اشاره به پیش فروش ارز در سال های گذشته عنوان کرد :بانک مرکزی با عرضه بیش ازحد ارز در بازار به دنبال تک نرخی کردن آن بود که موفقیت چندانی دراین امر به دست نیاورد .این قضیه نشان می دهد که آمار واطلاعات ارائه شده از سوی بانک مرکزی نا درست بوده است .
افزایش نرخ ارز باعث ایجاد رانت می شود
محمد رضا نجفی منش هم در این خصوص به خبرنگار اتاق نیوز گفت:چنانچه دولت در فکر کمک به بخش تولید است؛باید سیاست خود را به سمت تک نرخی کردن ارزوکمک های ترجیحی به تولید کنندگان سوق دهد.در نظر گرفتن یک نرخ برای بخش های تولیدی و نرخ دیگربرای بخش مصرف شاید در ظاهر کار درستیبه نظر آید اما در آینده باعث ایجاد فساد و رانت می شود .
نجفی منش با اشاره به مصوبه مجلس مبنی برتعیین نرخ ارزبر اساس میزان تورم موجود در جامعه اظهار کرد :اگر بانک مرکزی به مصوبه دولت در این زمینه عمل می کرد شاهد چند نرخی شدن وافزایش نرخ ارزدر بازار نبودیم .
وی با اشاره به اثرات ثابت بودن نرخ ارز اظهار کرد : تعیین یک نرخ مناسب برای ارز می تواندباعث افزایش تولید داخلی ودر نهایت افزایش صادرات شود وواردات بی رویه راکاهش دهد .
انتهای پیام/