کد خبر:
17336
تاریخ انتشار: 13 دی 1390 - 11:15
مسئولان بخش تجارت غيرنفتي كشور طي روزهاي اخير مرتبا هشدار ميدهند كه چندگانگي نرخ ارز موجب نگراني در صادرات كشور شده است.
چندگانگي نرخ ارز در روزهاي اخير آنقدر نگراني در صادرات به وجود آورده كه حتي مقامات دولتي كشور هم از اين موضوع گلايه كردهاند.
پس از صحبتهاي وزير صنعت، معدن و تجارت و درخواست او مبني بر تك نرخي شدن ارز، اين بار معاون او و رييس سازمان توسعه تجارت از چندگانگي نرخ ارز انتقاد كرده است. علاوه بر اين دو، معاون كمكهاي تجاري سازمان توسعه تجارت ايران نيز هشدار داده است كه اين چندگانگي نرخ ارز مشكلاتي را در آينده صادرات ايران به وجود خواهد آورد.
معاون كمكهاي تجاري سازمان توسعه تجارت ايران در اين مورد به ايسنا گفت: ثبات در تك نرخيشدن ارز لازمه افزايش صادرات غيرنفتي است.
كيومرث فتحالله كرمانشاهي ادامه داد: همواره نرخ ارز يكي از مولفههاي تعيينكننده در مباحث اقتصادي، تجاري و توسعه صادرات غيرنفتي بوده است. در سال جاري عليرغم اينكه در كوتاهمدت نرخ ارز به نفع صادرات افزايش يافت، اما چندگانگي نرخ ارز و نوسانات آن همواره موجب نگراني بخش صادرات كشور است، تا جايي كه آينده صادرات غيرنفتي را با مشكلاتي مواجه كرده و موجب نگرانيهاي روزافزون براي صادركنندگان شده است.
وي خواسته سازمان توسعه تجارت ايران از سيستم بانكي كشور را ثبات و تكنرخي شدن ارز عنوان كرد كه به گفته او، تحقق اين خواسته ميتواند موجب افزايش صادرات غيرنفتي شود.
كرمانشاهي تصريح كرد: با توجه به اين موضوع كه عقبه صادرات توليد است، براي روي ريلافتادن صادرات غيرنفتي و افزايش آن بايد مشكلات توليد به حداقل ممكن كاهش يابد تا قيمت تمامشده كه از ديگر مولفههاي مهم صادرات غيرنفتي است، رقابتيشده و صادركنندگان ما بتوانند بازارهاي هدف صادراتي را كه به سختي تسخير كردهاند، حفظ كنند.
وي متذكر شد: فارغ از نياز بازار داخلي، با توليد صادراتمحور بايد به نحوي عمل كرد كه ضمن ورود به بازارهاي جهاني نياز داخل كشور نيز تامين شود.
معاون سازمان توسعه تجارت ايران تخصيص درصدي از توليد به همه توليدكنندگان براي صادرات فارغ از نياز بازار داخل را راهكار مناسبي دانست و افزود: تامين مواد اوليه صنايع پاييندستي به توليدكنندگان و واحدهاي بزرگ صنعتي ضمن اشتغال در داخل كشور صادرات با ارز افزوده بالاتري را به ارمغان ميآورد.
كرمانشاهي يكيديگر از مولفههاي تعيينكننده در بازارهاي هدف را كيفيت كالا و توجه به دانش و فناوري بالا در توليد كالا و خدمات صادراتي عنوان كرد و يادآور شد: بايد به نياز بازارهاي هدف كه رويآوردن به مصرف كالا و خدمات با فناوري بالاست، توجه بيشتري شود. بنابراين وظيفه همه دستگاهها از جمله بخش خصوصي، دولتي و تعاوني است كه با هماهنگي بيشتر درصدد تحقق اين موضوع باشند.
بررسي سياستهاي ارزي بر صادرات
در همين مورد رييس سازمان توسعه تجارت ايران نيز خبر داده كه تاثير سياستهاي ارزي بانك مركزي بررسي و به بانك مركزي اعلام ميشود.
امروز در خبري كه شبکه اطلاع رساني توليد و تجارت به نقل از رييس سازمان توسعه تجارت ايران منتشر كرده اعلام شده كه بهزودي آثار سياستهاي اخير بانک مرکزي در مورد نرخ ارز بر روي توليد ملي و صادرات توسط کارشناسان اين سازمان بررسي و سپس به بانك مركزي اعلام ميشود.
حميد صافدل در مورد سياست سازمان توسعه تجارت ايران درباره نرخ ارز نيز گفت: هر روشي که موجب رونق توليد ملي و چابک سازي تجارت شود مورد تاييد ما بوده و از آن حمايت خواهيم کرد.
معاون وزير صنعت، معدن و تجارت يکي از اين روشها براي محدود کردن واردات کالاهاي لوکس را تغييرات تعرفهاي دانست و افزود: وزارت صنعت، معدن و تجارت با دو سياست تغييرات تعرفهاي و تغيير روش اختصاص ارز در مورد کالاهاي غيرضرور، روش ورود آنها را تغيير ميدهد. از سوي ديگر فهرست اقلام کالاي لوکس تهيه و به دستگاههاي مختلف اعلام شده تا با طي مراحل فرآيندهاي کارشناسي و اظهارنظر بخشهاي مختلف اجرا شود. فهرست کالاهاي تهيه شده هماکنون در مجمع عالي واردکنندگان مورد بررسي قرار گرفته تا توافقات لازم در مورد کالاهاي لوکس صورت گيرد.
چند روز قبل وزير صنعت، معدن و تجارت نيز در حاشيه همايش سراسري بررسي روند اجراي مصوبات اخير دولت در عرصه مبارزه با قاچاق کالا و ارز براي چندمين بار بر تك نرخي شدن ارز تاكيد كرد.
غضنفري با اشاره به جريان تك نرخي شدن ارز از بانک مرکزي خواست تا با اعمال روشهاي کنترل ارز سياست تک نرخي را هرچه سريعتر اعمال کند.
اين عضو شوراي پول و اعتبار موضوع ارز و كنترل آن را موضوعي تخصصي دانست و افزود: بانک مرکزي در تلاش است سياست تک نرخي را در بازار ارز اعمال کند اما قيمتگذاري و روش کار تخصصي است که توسط بانک مرکزي بايد تعيين شود.
اين سخنان مقامات دولتي نشان ميدهد كه روند حال حاضر نرخ ارز كشور حتي به نفع صادرات كشور نيز نيست. اين موضوع را پيش از اين اسدالله عسگراولادي، پيشكسوت صادرات كشور اين گونه بيان كرده بود: اين نوسان نرخ دلار باعث ميشود كه پس از بازگشت به حالت عادي صادرات كشور لطمه
ببيند. همچنين آن بخش از صادرات كشور كه مواد اوليه خود را از طريق واردات تامين ميكنند نيز دچار مشكلاتي خواهند شد.
منبع:ایسنا