به گزارش اتاق خبر، آسوشیتدپرس در گزارشی نوشت: ایران زمانی بزرگترین صادرکننده این غذای لوکس بود و بیش از 40 تن تخم استورژن را در سال 2000 فروخته بود اما میزان صادرات سال گذشته به دلیل کاهش ذخایر ماهی و تحریم های تجاری به یک تن رسید.
با این همه توافق هسته ای تاریخی که تابستان امسال میان ایران و قدرت های جهانی امضا شد و زمینه را برای برداشته شدن تحریم هایی که در سال 2010 وضع شدند، هموار کرد، امیدوها را به احیای تجارت سودآور خاویار برانگیخته است.
اسحاق اسلامی، مدیر یک شرکت پرورش ماهی استورژن در روستای ساحلی گلدشت به آسوشیتدپرس اظهار امیدواری کرد که در نتیجه تعامل دولت با دنیا، مسیر صادرات محصولات ما به خارج گشوده شود.
اسلامی پروژه 100 میلیون دلاری پرورش ماهی استورژن را در سال 2005 آغاز کرد اما حداقل 12 سال طول میکشد تا این ماهی به مرحله تخم ریزی و تولید خاویار برسد. حدود 110 هزار از این ماهیها از نوع بلوگا هستند که نوع با ارزش تولیدکننده تخم های نقره ای خاکستری است و گران قیمتترین خاویار جهان به شمار میرود.
این شرکت صادرات 30 تن خاویار نمک زده و 2000 تن گوشت استورژن در سه سال آینده را هدف گذاری کرده و بر مبنای قیمت 3000 دلار به ازای هر کیلوگرم خاویار، 90 میلیون دلار درآمد در سال را پیش بینی میکند.
آمریکا، اروپا و ژاپن معمولا بزرگترین بازارهای این محصول بوده اند.
به گفته اسلامی، درآمد ارزی سالانه پیش بینی شده این شرکت در سال 2018 برابر با ارزش دو روز صادرات نفت خام ایران خواهد بود.
تولید خاویار مطابق با برنامه دولت برای کاهش اتکا به درآمدهای نفتی و صادرات گسترده محصولات متنوع است.
به گفته ناصر اوکتایی، تحلیلگر صنعت خاویار، برداشته شدن تحریم ها بویژه تحریم های بانکی صادرات خاویار را تسهیل خواهد کرد و به شکوفایی این صنعت در ایران کمک میکند. اگر صادرات خاویار به آمریکا انجام بگیرد، خون تازه ای به این صنعت تزریق میکند و درآمد ارزی مورد نیاز را به همراه میآورد.
ماهی استورژن به دلیل صید بیرویه، آلودگی و تخریب مکان های تخم ریزی، در معرض خطر انقراض قرار گرفته است. نگرانیها نسبت به از بین رفتن گونه بلوگا، ممنوعیت جهانی موقتی صید این ماهی در سال 2001 را بدنبال داشت. صادرکنندگان خاویار اکنون مشمول سهمیه هستند در حالیکه پنج کشور حاشیه دریای خزر موافقت کرده اند ممنوعیت صید تجاری این ماهی را حفظ کنند تا ذخایر این ماهی مجددا افزایش پیدا کند.
منبع: ایسنا