نظر شما درباره برنامه های دولت برای خروج از رکود شدید کنونی چیست؟
به نظرم دولت سه مقطع را حتما باید ببیند و اقداماتی هم که صورت می گیرد در راستای هم باشد یکی کوتاه مدت و ضربتی است، همین کارهایی که در حال انجام هست، و یکی میان مدت و دیگری هم بلند مدت است. ما در کل مشکل اصلیمان این است که یک اقتصادی را از رژیم گذشته به میراث برده ایم که آن اقتصاد مبتنی بر تولید نیست و در عوض مبتنی بر فروش نفت، دلالی، واردات و... است و این باید دگرگون بشود؛ یعنی این که شما تولید در کشور داشته باشید و از آن بتوانید نیاز مردم را تامین کنید و صادرات داشته باشید که ارز تامین و پایه های اقتصادی را قوی کنید اصل ماجراست که باید تحقق پیدا کند و این یک برنامه بلند مدت و یک جراحی اقتصادی است.
در طی بیش از سه دهه از پیروزی انقلاب چقدر ما توانسته ایم در راستای این اهداف حرکت کنیم؟
در این سال ها ما بارها به سمت این هداف حرکت کرده ایم اما هربار ضرورت های شرایط کشور باعث شده عقبگرد داشته باشیم و کارهایی را انجام بدهیم که چه بسا آن ها کمک کرده است به تثبیت وضعیت گذشته حالا همه آمارهایی که ظرف این سال ها بوده است هم نگاه کنید متوجه می شوید که به صورت کلی ما رویه های گذشته را حفظ و تثبیت و بیماری را مضمن تر کرده ایم تا این که بتوانیم درمانش کنیم بنابراین اصل ماجرا این است و حالا باید در قالب اقتصاد مقاومتی دراین راستا حرکت کنیم.
نظر شما درباره اجرای بسته خروج از رکود دولت چیست؟
ببینید تلاش اولیه دولت بعد از روی کار آمدن این بود که تورمی را که ظرف ده سال گذشته روند صعودی شدیدی را طی کرد کنترل کند و به حد قابل قبول و معقولی برساند که بشود زندگی کرد، به نظرم تلاش بسیاری در این زمینه کرد و موفق هم بود، منتها بدیهی است که وقتی به سمت شکستن تورم پیش می رویم از طرف دیگر مشکل رکود و عدم رونق خود را نشان می دهد و باتوجه به این که دولت حالا دیگر موفق بوده است تورم را کنترل کند به نظر می رسد نوبت حل مشکل رکود رسیده است. اقداماتی که الان دولت در قالب بسته درحال انجام است ضربتی و برای تحریک تقاضاست و به جای خود می تواند جواب بدهد، منتها به شرط و شروط خاص، این که دوباره نظام اقتصادی گذشته و بیماری که اقتصاد ایران دچارش هست را تقویت نکنیم، شاهد هستیم که پاسخ مردم هم به بسته خوب بوده است؛ اما آن روحیه دلالی این جا هم خودش را می تواند نشان دهد و باید مراقب باشیم که مثلا این وام هایی که دولت می دهد فرصتی برای دلالی های جدید را به وجود نیاورد و نکته کلیدی و پاشنه آشیل وام های جدید دولت این است که این خودش بازار جدید دلالی به وجود نیاورد. اگر جلوی این کار را بگیریم این بسته می تواند شوک اولیه ای باشد برای تحریک تقاضا و خروج از رکود.
برنامه میان مدت پیشنهادی شما چیست؟
برنامه میان مدت این کاری است که دولت در سطح بین الملل انجام می دهد یعنی به تدریج به سمتی می رویم که شاهد گشایش روابط اقتصادی کشور با کشورهای دیگر هستیم و جذب سرمایه گذاران، در ده سال گذشته ما واقعا منزوی بودیم و با بازارهای مالی، کالا و... ارتباط نداشتیم و خیلی گران تمام شد و فساد را این شرایط تشدید کرد و بازارهای دلالی را گسترش داد جوری که حالا درآمدن از این شرایط بسیار سخت تر از ده سال پیش است.
منبع: اتاق تهران