در برنامه ششم توسعه جایگاه صنعت پتروشیمی چیست؟ مرکز پژوهش های مجلس شورای اسلامی در این روزها که اختلاف های بین وزارت صنعت، معدن و تجارت و مسئولان بورس با وزارت نفت سر خوراک پتروشیمی ها بالا گرفته است در گزارشی به آینده این صنعت پرداخته و نوشته:« رویکرد ناصحیح از جمله خلاصه شدن برنامه های توسعه صنعت پتروشیمی به تعریف و اجرای طرح ها و پروژه های عمرانی، فقدان استراتژی توسعه صنعتی پتروشیمی، مشکلات ناشی از خصوصی سازی در صنعت پتروشیمی، انتخاب نامناسب و مکانیابی نادرست، ارزان بودن قیمت گاز و عدم تسری تخفیف ها در طول زنجیره، غالب بودن الگوی بهره برداری از منابع و انتخاب گزینه تولید محصولات با ارزش افزوده پایین و در حجم زیاد، تضعیف نقش رگولاتوری و تنظیم گری سبب توسعه نامتوازن صنعت پتروشیمی در کشور شده است.»
در ادامه گزارش به جایگاه صنعت پتروشیمی در برنامه پنجم پرداخته شده و نوشته شده که اهداف برنامه در این بخش تحقق پیدا نکرده است و درباره دلایل آن نوشته:« باتوجه به ویژگی های صنایع بالادستی پتروشیمی از جمله سرمایه بری زیاد، اشتغالزایی کم، آب بری زیاد، نیاز به واردات تکنولوژی در قانون برنامه پنجم کشور گسترش زنجیره ارزش افزوده از طریق توسعه صنایع میانی مورد توجه قرار گرفته بود اما به دلیل برداشت های اشتباه از متن قانون و مشخص نبودن متولی اجرای آن، عملکرد مثبتب تاکنون اتفاق نیفتاده است.»
در ادامه باتوجه به این نکات پیشنهادهایی برای صنعت پتروشیمی در برنامه ششم و جایگاه آن ارائه شده است و آمده:« در تدوین برنامه ششم توسعه صنایع میانی و پایین دستی مورد توجه قرار گیرد. استراتژی توسعه صنعتی پتروشیمی تدوین و در سطح هیات وزیران تصویب شود. در تدوین و تصویب نقش تنظیم گری و رگولاتوری شرکت ملی صنایع پتروشیمی تسریع شود، در طرح های موجود که به دلیل انتخاب نادرست طرح یا مکانیابی ناصحیح به رغم صرف هزینه گزاف، دستاوردیهای مناسبی به همراه ندارند، بازنگری شود.»
همچنین در این گزارش آمارها و اعدادی از میزان تولید، صادرات و... منتشر شده است:« در سال 93 بیش از 44 میلیون تن محصول پتروشیمی تولید شده است این مقدار حدود 78 درصد ظرفیت اسمی ایجاد شده در این صنعت بوده است. ظرفیت اسمی محصولات پتروشیمی در سال 93 معادل 57.1 میلیون تن بوده این ارقام بدان معنات که باوجود سرمایه گذاری انجام شده بیش از 13 میلیون تن انواع محولات پتروشیمی در کشور به دلایل کمبود خوراک، مشکلات تعمییرات، اشکالات فرآیندی، بالابودن موجودی و... تولید نشده است. در سال گذشته 16.3 میلیون تن محصول پتروشیمی به ارزش 333.5 هزار میلیارد ریال داخل کشور فروخته شده و حدود 15.9 میلیون تن محصول به ارزش 10.3 میلیارد دلار صادرات و در مجموع ارزش کل فروش محصولات پتروشیمی کشور معادل 22.8 میلیارد دلار بوده است.»
منبع: اتاق تهران