کمیسیون حمل و نقل و گمرک خانه اقتصاد ایران با حضور اعضای این کمیسیون و به ریاست محمود رستم افشار در محل خانه اقتصاد ایران تشکیل شد....
کمیسیون حمل و نقل و گمرک خانه اقتصاد ایران با حضور اعضای این کمیسیون و به ریاست محمود رستم افشار در محل خانه اقتصاد ایران تشکیل شد.
به گزارش
اتاق خبر در ابتدای جلسه رستم افشار از اعضا خواست تا نظرات خود را در حوزه حمل و نقل بیان کنند تا این موضوعات در قالب نامه ای به مسعود کرباسیان رئیس کل گمرک ایران ارسال شود. وی در این باره گفت: اصل صحبت ما این است که مشکلات عمده این بخش را با مسئولان دولتی مطرح نماییم و در این خصوص در مورد چند موضوع کلی مانند تعرفه ها، ارزش گذاری و حمل نقل صحبت کنیم.
در ادامه مسعود دانشمند دبیر کل خانه اقتصاد ایران گفت: باید تلاش شود که در سیستم گمرکی اعتماد به وجود بیاید. به دلیل اینکه اجناس قاچاق در نهایت در بازار عرضه می شوند و ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز کارنامه خوبی در طول دوران فعالیتش نداشته؛ بهتر است کنترل بازار برای مبارزه با قاچاق کالا به اتحادیه های صنفی واگذار شود یا طرحهایی مانند طرح شبنم اجرا شود.
وی با بیان اینکه مسئولیت خروج کالا از گمرک با رئیس گمرک است. وی درباره مبحث درب خروج در گمرک گفت: درب خروج از سوی رئیس گمرک و برای جلوگیری از تقلب در نوع کالا در هنگام خروج از گمرک ایجاد می شود. تا جایی که گاهی مرحله درب خروج به اندازه کل فرایند ترخیص گمرکی زمانبر است. رئیس گمرک حتی این اختیار را دارد که کالای گمرکی را برای اطمینان به آزمایشگاه بدهد. این روند باعث می شود که طرفهای خارجی اعتماد خود را از دست داده و کشور در دنیا از لحاظ مسائل گمرکی بدنام شود.
دبیر خانه اقتصاد ایران با بیان اینکه مشکلات سازمان کالا با گمرک بر سر سه بحث ارزش، تعرفه و مقررات است درباره تعرفه با ذکر مثالی در مورد مشکل ورود کالا به کشور گفت: گمرک باید به تعرفه اعلام شده توسط صاحب کالا اعتماد کند. زیرا روزانه در دنیا کالاهای جدید و متنوعی به بازار عرضه می شود و نمی توان انتظار داشت که مسئول ارزیابی کاملا در این زمینه به روز باشد. به همین دلیل بهتر است که پیش از ورود کالا به گمرک، از گمرک درخواست تعرفه کنیم.
ارزیابها متخصص نیستند
در ادامه محمود اشتری با ذکر مثالی در مورد درب خروج و مشکلاتی که در زمینه بروکراسی اداری و روند کند ترخیص کالا صحبت کرد. در همین زمینه رویا رضاییان نیز با بیان اینکه وضعیت حال حاضر در گمرک نابسامان است گفت: ارزیابها متخصص نیستند و برای مثال ارزیابهای گمرک امام خمینی(ره) از کالاهای بازرگانی شناختی ندارند. رضاییان در ادامه در مورد دوراظهاری و مشکلات آن گفت: زیرساخت این طرح بدلیل مشکلات اینترنت در کشور با مشکل ساختاری مواجه است.
رستم افشار در پاسخ رویا رضایی با تاکید بر مشکل اینترنت در این طرح، حذف کاغذبازی و تشریفات اداری را از مزایای این طرح برشمرد. وی گفت: سلیقه های شخصی در این طرح دخالت داده نمی شوند. اما زیرساختها برای این طرح خوب نیست.
محمود اشتری دیگر فعال بخش گمرک با تاکید بر متخصص نبودن ارزیابها از آموزش دادن به این افراد دفاع کرد و گفت: بهتر است برای کالاهایی که نمونه دارند نمونه ارائه کرد تا روند ارزش گذاری در گمرک سریعتر انجام شود. وی در ادامه با ذکر مثالی تاکید براستفاده از ارزیابهای متخصص، درخواست کرد که وظایف کلی درب های خروج تعریف شود.
حوران دخت عمادزاده فعال گمرک نیز با تاکید بر مشکلات اینترنت در این بخش، پیشنهاد کرد در زمانی که مشکل اینترنت برقرار است امکان ترخیص کالا از گمرک بوسیله سیستم سنتی که در گذشته استفاده می شد وجود داشته باشد.
پرویز بنیادی تقوی از فعالان بخش گمرک با انتقاد از مشکلات گمرکی با ذکر مثالی از مشکلات برای ترخیص فرشهای مرجوعی و بروز مشکلاتی مانند صدمه دیدن این کالا ها در فرایند حمل و نقل در گمرک و مشکلات انبارداری، از وضع شدن مالیات برارزش افزوده براین کالاها انتقاد کرد و خواستار ذکر این مشکل در نامه این کمیسیون به مسئولان دولتی شد.