کد خبر:
16239
تاریخ انتشار: 5 دی 1390 - 11:45
اتاق نیوز- یکی از عوامل ریشه ای نرخ تورمی است که از سوی مراجع رسمی از جمله بانک مرکزی اعلام شده است آخرین نرخی اعلام شده بیانگر تورم حدودا 20 درصدی در کشور است. در مقایسه نرخ اوراق مشارکت و سپرده های سود بانکی پایین تر از نرخ تورم اعلام شده است، در چنین شرایطی طبیعی است که مردم و منابع سرگردان و مازاد نقدینگی که در جامعه وجود دارد به سمت بازار جدیدی برای سرمایه گذاری حرکت کنند.در چند ماه گذشته این اتفاق در بازار طلا و سکه افتاد و...
سیاست های بی ثبات و متضاد بانک مرکزی در روزهای اخیر همچنان بر آتش نوسانات بازار ارز می دمد. نقدینگی سرگردانی که یک روز به سوی بازار مسکن، روز دیگر به سوی بازار سهام یا بازار طلا جلب می گردد این روزها بازار ارز را بازار مناسبی دیده و موجب تب و تاب این روزهای این بازار شده است.
به عقیده بسیاری از کارشناسان اقتصادی وجود نقدینگی سرگردان و تلاش صاحبان این نقدینگی برای دستیابی به سود بیشتر آن هم در شرایط تورمی فعلی دلیل اصلی نوسانات بازار ارز می باشد.
عضو هیات نمایندگان اتاق تهران نیز پایین بودن نرخ سود سپرده های بانکی در مقابل تورم موجود، بی ثباتی سیاست های اقتصادی کلان و تحریم ها را عوامل اصلی نوسانات این روزهای بازار ارز می داند.
محمد مهدی رییس زاده" در گفت و گو با «فردا» با بیان اینکه نوسانات اخیر بازار ارز را از چند بعد می توان بررسی کرد، گفت: یکی از عوامل ریشه ای نرخ تورمی است که از سوی مراجع رسمی از جمله بانک مرکزی اعلام شده است آخرین نرخی اعلام شده بیانگر تورم حدودا 20 درصدی در کشور است. در مقایسه نرخ اوراق مشارکت و سپرده های سود بانکی پایین تر از نرخ تورم اعلام شده است، در چنین شرایطی طبیعی است که مردم و منابع سرگردان و مازاد نقدینگی که در جامعه وجود دارد به سمت بازار جدیدی برای سرمایه گذاری حرکت کنند.
نقدینگی سرگردان در جامعه را باید هدایت کرد
وی تصریح کرد: چون کشور ما سیستم اقتصادی بانک محور دارد این سرمایه ها اگر قبلا تبدیل به سپرده یا اوراق مشارکت می شد و تجمیع این منابع در سیستم بانکی باعث می شد بانک ها این سرمایه ها را در چرخه تولید به کار ببرند که باعث ایحاد اشتغال و تقویت صنعت می شد اما در حال حاضر چون نرخ سود سپرده ها و تسهیلات همخوانی ندارد و فاصله زیادی با نرخ تورم دارند باعث شده که هم در صف تسهیلات متقاضیان زیادی صف ببندد چون نرخ پایین است هم در بخش سپرده ها آنهایی که دارای منابعی هستند به سمت فعالیت هایی بروند که فک می کنند بازدهی بیشتری دارد و می تواند جبران تورم را بکند.
عضو هیات نمایندگان اتاق تهران ادامه داد: در چند ماه گذشته این اتفاق در بازار طلا و سکه افتاد و در کنار آن در بازار ارز شاهد بروز چنین موضوعی بودیم.
وی سومین بازار مهم در کشور را بازار مسکن دانست و تاکید کرد: بازار سوم در کشور ما مسکن و ساختمان است و وقتی این بازار دچار رکود می شود و رونق ندارد، مردم به سمت بازار سکه و ارز هجوم می آورند و این بدترین شکل ممکن است چرا که منابع مالی حصر می شود و تبدیل به منابع مولد نمی شود.
این اقتصاددان دومین عامل نوسانات بازار ارز را بی ثباتی سیاست های اقتصادی دانست و گفت: عامل دیگر، بی ثباتی سیاست های اقتصادی کلان است. تا زمانیکه ثبات سیاست ها ایجاد نشود این نوسانات وجود دارد.
رییس زاده تحریم ها را از دیگر عوامل تاثیرگذار و مهم در نوسانات بازار ارز معرفی کرد و افزود: یک عامل ریشه ای دیگر بحث تحریم ها است. کشور ما از سال گذشته در معرض تحریم هایی از سوی کشورهای بزرگ قرار داشته است و مشاهده کردید که هفته گذشته به محض اینکه برای کمتر 24 ساعت اختلالی در رابطه با بازار امارات پیش آمد و رابطه درهمی برای چند ساعتی قطع شد این بی ثباتی شدیدا افزایش یافت.
این کارشناس اقتصادی به اثرات روانی ناشی از این نوسانات نیز اشاره کرد و اظهار داشت: یکی از عوامل اثرگذار دیگر هم بحث روانی است، همین شایعات، نوسانات و شک ها باعث می شود مردم به یک بازاری هجوم ببرند و آن بازار را دستخوش تحولات کنند. این اتفاقی بود که ما در دو سه ماه اخیر در بخش طلا و ارز شاهد بودیم. بازار طلا به نحوی به آرامشی نسبی رسیده است اما در بخش ارز هنوز این آثار روانی وجود دارد.
وی تصریح کرد: بنابراین برای جلوگیری از این نوسانات باید فضای جامعه را از این تنش ها و التهابات دور کنیم و با اعمال سیاست های درست فضای باثباتی را در حوزه اقتصادی کشور حاکم کنیم.
عضو هیات نمایندگان اتاق تهران تاکید کرد: مسئولین اقتصادی به جای صحبت کردن و سخنرانی کردن و نوید دادن اینکه فلان اقدام انجام می شود، بیشتر عمل کنند و سپس نتیجه را به عنوان عملکرد بیان کنند.
سیاست تک نرخی از بروز رانت و دلالی جلوگیری می کند
رییس زاده به رانت و دلالی های ناشی از نوسانات رخ داده نیز اشاره کرد و خاطرنشان ساخت: در هر بازاری که بعد از سالیان سال از حالت تک نرخی خارج شده و دو نرخی و سه نرخی شود، احتمال بروز رانت و دلالی وجود دارد. وقتی یک حاشیه و فاصله قابل توجهی برای یک کالا وجود داشته باشد مثلا قیمت ارز رسمی با ارز بازار آزاد اختلاف قابل توجهی داشته باشد، بروز رانت و دلالی طبیعی است و و عده ای که به دنبال سودجویی و دسترسی به آن منابع ارزی هستند این رانت را ایجاد می کنند.
وی تاکید کرد: در بخش ارز صرف نظر از اینکه قیمت بالا باشد یا پایین همیشه این صحبت وجود داشته است که بحث بالا پایین بودن را کنار بگذاریم و بحث نوسانات را از بین ببریم تا فعالان اقتصادی بتوانند وارد عرصه سرمایه گذاری شوند. که اگر از فعالان اقتصادی بپرسند برنامه شان برای صادرات یا واردات چه است بتواند به درستی حساب و کتاب کند و درست تصمیم گیری کند. راهکار این موضوع هم ایجاد نظام تک نرخی است و از بین بردن نوسانات است.
منبع :فردا