![اوپک](http://www.otaghnews.com/wp-content/uploads/2011/12/اوپک.jpg)
صد و شستمین اجلاس اوپک در حالی برگزار می شود که وزیر نفت کشورمان به عنوان رییس دوره ای آن در این اجلاس شرکت می کند.است. در این اجلاس قرار است به سقف تولید با وجود بازگشت تولید نفت لیبی و افزایش ظرفیت تولید عراق پرداخته شود و همچنین نوسات بازار با توجه تحولات اقتصادی اروپا مورد بررسی قرار گیرد و اوپک بتواند به گونه ای عمل کند که در بازار نفت خام به نوعی ثبات قیمتی ایجاد کند. آنگونه که هر یک از اعضای اوپک ابراز کرده اند تمایلی به افزایش سقف تولید وجود ندارد. در پایان این اجلاس تصمیمات اتخاذ شده از اهمیت زیادی برخوردار است.
اوپک نمی تواند به تنهایی بار تثبیت بازار نفت را به دوش بکشد
رئیس اوپک تصویر جامعی از چشم انداز بی ثباتی اقتصادی در دنیا ارائه کرد و گفت: کشورهای عضو اوپک نباید به تنهائی تثبیت بازار نفت را به دوش بکشند در حالی که همه کشورها از ثبات منتفع میشوند.
رستم قاسمی در مراسم افتتاحیه کنفرانس اوپک با اشاره به حضور عبدالرحمن بن یزا، وزیر نفت لیبی برای اولین بار به عنوان رئیس هیئت لیبی در این کنفرانس، اظهار داشت: ما همگی از پایان یافتن خصومت ها در لیبی که یکی از اعضای قدیمی سازمان اوپک است بسیار خرسند هستیم و برای شهروندان لیبیائی که در پی بازسازی کشورشان میباشند نیز آرزوی موفقیت داریم.
وزیر نفت تصریح کرد: از زمان برگزاری آخرین کنفرانس وزرای اوپک در روز هشتم ژوئن 2011 تا کنون، بازار جهانی نفت شاهد نوسانات بیشتری بوده است، قیمت سبد مرجع اوپک در برههای به 113 دلار در هر بشکه رسید و همچنین در برهه کوتاهی از زمان، (در ابتدای ماه اکتبر) به کمتر از 99 دلار در هر بشکه رسید.
وی ادامه داد: در واقع، در 5 هفته پس از چهارم اکتبر، قیمت سبد اوپک قبل از کاهش مجدد شاهد افزایش بیش از 15 درصد بود. با این وجود در حال حاضر چالش مهم پیش روی بازار نفت رویارویی با بیثباتی بسیار زیادی است که رشد اقتصاد جهانی را تحت تأثیر قرار داده است.
به گفته قاسمی، از زمان برگزاری کنفرانس ماه ژوئن تا کنون بسیاری از برآوردهای رشد اقتصادی اساسا" با کاهش عمده روبرو بودهاند، به عنوان مثال، اگر به مقایسه پیشبینیهای ماه جولای با پیشبینیهای دسامبر بپردازیم، می بینیم که برآورد رشد اقتصادی جهانی برای سال 2011 که پیش بینی می شد 3.9 درصد باشد به 3.6 درصد کاهش یافته است و برآوردهای سال 2012، که رقم 4.1 درصد را نشان می دهد به 3.6 درصد کاهش یافته که این تفاوت در مقایسه با تفاوت بین ارقام سال 2011 حتی بیشتر است و البته این فقط در یک دورة 5 ماهه است.
رئیس اوپک ادامه داد: بسیاری از این کاهشها از تحولات کشورهای OECD به ویژه بحران بدهی در منطقه یورو و رشد اقتصادی کند تر از حد انتظار در ایالات متحده امریکا نشأت میگیرد.
وی تأکید کرد: از سوی دیگر رشد اقتصادی چین برای دو سال اخیر به میزان 9 و 8.7 درصد دچار تغییر جزیی شده است. با این حال، کشورهای در حال توسعه دارای رشد سریع، بیش از دیگران نگران نرخ رشد واقعی اقتصادی خود هستند.
وزیر نفت ایران عدم اطمینان از رشد اقتصادی را عاملی برای عدم اطمینان در زمینه تقاضای بازار نفت دانست و گفت: در همان دوره 5 ماهه فوقالذکر ما ارقام مربوط به پیشبینیهای رشد تقاضای جهانی نفت را تا مرز 600 هزار بشکه در روز کاهش دادهایم بنابراین رشد تقاضا برای سال2012 در مقایسه با سال 2011 به میزان 1.1 میلیون بشکه در روز می باشد.
رئیس اوپک تصریح کرد: بنابراین در هنگام بررسی چشمانداز بازار برای سال 2012 و سالهای آتی، تصویر واضح و روشنی در دست نداریم، از یک سو، ما متعهد هستیم که از عرضه کافی نفت خام به بازار جهانی اطمینان حاصل کنیم. با این وجود از سوی دیگر، با چشماندازی از اقتصاد جهان مواجه هستیم که میتواند در ماههای آتی در جهتهای مختلف در نوسان باشد. به عبارت دیگر شرایط میتواند منجر به بهبود اقتصادی پایدار شده یا مجدداً باعث کسادی و یا حتی رکود شود.
قاسمی افزود: تحول نسبتاً کوچک در یک اقتصاد یا گروهی از اقتصادها در شرایط ناپایدار جهانی میتواند عامل سرنوشتسازی باشد. بر خلاف عوامل بنیادین، تأثیر کماکان چشمگیر بخش مالی بینالمللی در اغراقآمیز نشان دادن روندهای بازار در جهات مختلف نمیتواند به بهبود شرایط جاری کمک کند.
وی ادامه داد: زمانیکه بحث سرمایهگذاری در زمینه ظرفیت تولید آتی, در صنعتی که مستلزم صرف هزینه و زمان بسیار زیادی است به میان میآید همه این موارد چالش عظیمی را پیش روی کشورهای عضو اوپک میگذارند.
رئیس اوپک افزود: این چالش پیش روی تمامی دست اندرکاران صنعت نفت است و صرفاً منحصر به سازمان اوپک نیست. کشورهای عضو اوپک نباید به تنهائی بار تثبیت بازار نفت را به دوش بکشند، همه ما از ثبات منتفع میشویم. بنابراین، همه ما از کشورهای عضو اوپک گرفته تا تولیدکنندگان غیر اوپک، همچنین مصرف کنندگان، مؤسسات مالی و دیگر طرفهای ذینفع باید در ایجاد ثبات در بازار مشارکت کنیم.
وزیر نفت کشورمان ادامه داد: در حالیکه توجه ما معطوف به سال جدید میلادی است، از این فرصت استفاده می کنیم تا تصویر کلی تری را جهت اطلاع همگان منعکس کنیم، این موضوع به خوبی در بیانیه سومین اجلاس سران به اختصار جمع بندی و منعکس شده که بر سه مسئله ثبات بازار جهانی انرژی، انرژی برای توسعه پایدار و در نهایت انرژی و محیط زیست تأکید دارد.
وی اظهار داشت: در حالی که نتایج آخرین دور مذاکرات تغییرات آب و هوائی را که هفته گذشته در «دوربان» برگزار شد بررسی میکنیم به این حقیقت نیز واقف هستیم که سال آینده بیستمین سالگرد اجلاس کره زمین در «ریودو ژانیرو» برگزار میشود.
رئیس اوپک افزود: این موضوع کماکان موضوع پرچالشی است و ما بایستی به تلاشهای خود ادامه بدهیم تا از حفظ منافع کشورهای تولیدکنده نفت در تمامی مذاکرات مذکور به نحو احسن اطمینان حاصل نمائیم. منافع کشورهای عضو در این گفتگوها در مخاطره جدی است.
قاسمی ادامه داد: در پنجمین سمینار بینالمللی اوپک که قرار است در ماه ژوئن 2012 در وین برگزار شود به بررسی این موضوع خواهیم پرداخت و سال آینده نیز شاهد برگزاری مراسم بزرگداشت دهمین سالگرد اجلاس جهانی توسعه پایدار در ژوهانسبورگ برگزار شد خواهیم بود.
وی افزود: این مقوله را نیز میتوانیم در سمینار بینالمللی اوپک در مورد بحث قرار دهیم، به علاوه در نشستهای دیگر این سمینار میتوان به بحث انرژی جهانی، اقتصاد جهانی و بخش نفت نیز پرداخت.
دبیرکل اوپک: هیچ یک از اعضای اوپک به دنبال افزایش تولید نیستند
دبیر کل اوپک گفت: در برهه فعلی هیچ یک از اعضای اوپک به دنبال افزایش تولید نیستند.
عبدالله البدری اظهار داشت: سقف تولید اوپک در اجلاس فردا با حضور وزرای عضو اوپک مورد بحث و تصمیم گیری قرار خواهد گرفت.
وی با بیان اینکه قیمت نفت اوپک بر اساس میزان عرضه و تقاضای بازار مشخص می شود، تصریح کرد: در حال حاضر قیمت نفت اوپک هم برای تولیدکنندگان و هم برای مصرف کنندگان قیمت مناسبی است.
البدری در خصوص اعمال برخی فشارها از سوی برخی اعضای اوپک برای افزایش سقف تولید گفت: در این برهه هیچ کس به دنبال افزایش تولید نیست.
وزیر نفت کویت: اوپک سقف تولید خود را تغییر نخواهد داد
وزیر نفت کویت تاکید کرد:اوپک سقف تولید نفتش را تغییر نخواهد داد.
محمد البصیری تصریح کرد:سازمان کشورهای صادر کننده نفت اوپک سقف رسمی تولید خود را در نشست آتی تغییر نخواهد داد. بازار جهانی نفت در حالت تعادل قرار دارد و قیمتها نیز با ثبات است و نیازی به تغییر سقف تولید اوپک در چنین شرایطی نخواهد بود.
وی افزود: در شرایط کنونی بازار جهانی نفت از نظر عرضه و تقاضا در حالت تعادل قرار دارد و کمبود یا مازاد عرضه در بازار وجود ندارد. قیمت نفت نیز در مرز 100 دلار در هر بشکه به ثبات رسیده است و این مساله موجب خواهد شد تا اوپک در نشست روز چهارشنبه در شهر وین سقف تولید خود را بدون تغییر حفظ کند .
البصیری گفت: البته تصمیم نهایی در خصوص سقف تولید اوپک پس از انجام مذاکرات وزرای نفت عضو این سازمان گرفته خواهد شد و ممکن است در این نشست در خصوص موضوعاتی مثل بحران مالی اروپا کاهش رشد اقتصادی آمریکا افزایش تورم در چین و افزایش تولید نفت لیبی نیز بحث و تبادل نظر صورت گیرد .
وی بیان کرد: کاهش ناگهانی عرضه موجب افزایش شدید و چشمگیر قیمت نفت خواهد شد و این مساله به ضرر منافع کشورهای تولید کننده و مصرف کننده انرژی خواهد بود. این مساله به نفع همه کشورها خواهد بود که قیمت و عرضه و تقاضای انرژی در حالت تعادل و ثبات باشد .
وزیر نفت کویت افزود: در حالی که سهمیه رسمی تولید نفت کویت 2.22 میلیون بشکه در روز است این رقم در ماه اکتبر به بیش از 3 میلیون بشکه در روز رسیده است . پیش بینی می شود سقف تولید رسمی اوپک در نشست روز چهارشنبه در حد 24.845 میلیون بشکه که از ابتدای سال 2009 میلادی تعیین شده تثبیت شود .
انتهای پیام