کد خبر:
14257
تاریخ انتشار: 20 آذر 1390 - 09:02
اتاق نیوز_ شاید به جرات بتوان گفت حبابی که در بازار سکه و ارز وجود دارد و به گفته مقامات بانک مرکزی باید تخلیه شود؛ نشات گرفته از سیاست های پولی و مالی غلطی باشد که در بسته سیاستی _نظارتی بانک مرکزی در سال 90 قابل مشاهده است.
به گزارش خبرنگار پایگاه خبری اتاق نیوز، به دلیل کاهش نرخ سود بانکی در بسته پولی سال جاری، در اوا سط اردیبهشت ماه دستور فروش سکه طلا به برخی شعب بانک هاارائه شد در ماه بعد از آن یعنی در خردادماه خبر ارزش گذاری سکه با احتساب 4درصد مالیات بر ارزش افزوده مخابره شد که باعث شد؛ قیمت سکه به یکباره 18هزار تومان افزایش یابد. در آن زمان نرخ سکه دولتی گران تر از سکه بازاری بود،درست برعکس الان که نرخ سکه دولتی که در صف های طویل بفروش می رسد نزدیک به 100 هزار تومان از سکه بازاری ارزان تر است.
مابه التفاوت قیمت سکه دولتی با بازاری باعث شده است برخی با ایستادن در صف ها روزانه با خرید سکه دولتی سود ببرند که این امر سیاست های اشتباه بانک مرکزی را در بازار پولی و مالی کشور بخوبی نمایان می سازد.
بانک مرکزی با کاهش نرخ سود بانکی در شرایطی که تورم به دلیل اجرای طرح هدفمندی یارانه ها از قبل پیش بینی شده بود شرایط نامتعارفی را بر بازار سکه و ارز تحمیل کرد به گونه ای که دستورات مقطعی هم نمی تواند این دو بازار را از وضعیت حبابی نجات دهد.
در خردادماه سال جاری حباب، دامن بازار ارز را نیز گرفت به گونه ای که اکثر ارزها به دنبال افزایش نرخ دلار آمریکا و یورو به صف شدند تا با افزایش نرخ نسبت ریال از ارزش پول ملی بکاهند.
در خردادماه هر دلار آمریکا با رشدی معادل 11 درصد به نرخ 11هزارو 717 ریال رسید.
سیاست هایی که دوام نمی یابند
بانک مرکزی در طول 9 ماهه گذشته سیاست هایی را در قبال بازار سکه و ارز اتخاذ کرده است که چندان دوامی نداشته و فقط بطور مقطعی و کوتاه مدت نرخ بازاری دلار را کاهش اندکی داده است و گرنه نرخ دلار دولتی همچنان رو به فزونی است و این امر نشان دهنده این است که نرخ ها خیال پایین آمدن را ندارند.
سکوتی که مسئولان بانک مرکزی در قبال افزایش نرخ ارزها و سکه اختیار کردند بر افزایش نرخ ها مهر تایید زد.
در حال حاضر شکاف قیمت بازار رسمی و غیر رسمی ارز 2هزارو 280 تومان و در بازار سکه طلا نزدیک به 100 هزارتومان است.
طی این مدت بانک مرکزی و وزیر اقتصاد با دادن وعده هایی که عملی نشد سعی داشتندبازار ارز و سکه را سروسامانی دهند اما این اتفاق حادث نشد.
در واقع بانک مرکزی نشان داد با اتخاذ سیاست هایی که چندان هم کارگر نیست سعی دارد وضعیت را تحت کنترل درآورد ؛اما نشد.
ایجاد موج در بازار ارز
سوالی که در اینجا مطرح می شود آنست که چرا و به چه دلیل بانک مرکزی هرچند وقت یکبار و آن هم با شدت گرفتن شکاف، سیاست هایی را اتخاذ می کند که ثابت کرده جوابگوی بازار نیست و نه تنها در شرایط فعلی کمک حال نیست بلکه باعث ایجاد شرایطی می شود که تصمیم گیری را برای تجار و بازرگانان سخت تر می کند.
بانک مرکزی با چه استدلال و پبش فرضی نرخ ارزها را کاهش می دهد، درحالیکه چندی بعد با عطشی که از تقاضا نشات گرفته است باعث می شود با موج جدید افزایش قیمت ها همراه شود!
در حالیکه بازار در دست واسطه های ارز و طلا است چرا بانک مرکزی سیاست هایش را خرج دوام چند ساعت کنترل کردن بازار می کند؟
هدف اصلی بانک مرکزی در بازار پولی و مالی کشور در حال حاضر کنترل قیمت ها و کاهش آن است، در حالیکه این امر تاکنون محقق نشده است.
پایان پیام/