مهدي پورقاضي رييس كميسيون صنعت اتاق تهران
در اينكه به كار بردن صفت «هيجاني» براي رفت و آمد هياتهاي تجاري درست است، ترديد وجود دارد. درحال حاضر ورود هياتهاي تجاري خارجي به كشور ناشي از عجله آنها براي جمعآوري اطلاعات راجع به وضعيت اقتصادي و بازارايران است.
اين هياتهاي تجاري ميكوشند تا در قالب اين رفت و آمدها اطلاعاتي را در خصوص وضعيت بنگاههاي وضعيت اقتصادي كشور و... كسب كنند تا برمبناي اين اطلاعات هر چه سريعتر به تصميمگيري موثر در خصوص سرمايهگذاري در ايران اقدام كنند. اگر نماينده مرسدس بنز يا فولكس واگن به ايران آمده، الزاما به معناي تمايل اين شركتها براي سرمايهگذاري در ايران نيست. اين هياتهاي تجاري در واقع روي خوش نشان ميدهند و در عين حال اطلاعات مناسبي را در خصوص وضعيت اقتصادي كشور جمع ميكنند تا براساس اين اطلاعات به يك جمعبندي واقعي درخصوص وضعيت اقتصادي كشور دست پيدا كنند.
هياتهاي تجاري خارجي پس از ارزيابي مطالعه شرايط، وارد فاز اقدامات اجرايي ميشوند. اگر تحريمهاي بينالمللي و به ويژه تحريمهاي بانكي از ميان برداشته نشود، بهطور قطع هيچ يك از اين هياتهاي تجاري تمايلي به فعاليت در ايران نخواهند داشت. اين هياتهاي تجاري در مرحله نخست به انگيزه فروش محصولات خود در بازار ايران وارد عمل ميشوند و اگر شرايط اقتصادي كشور را مساعد ديدند، اقدام به سرمايهگذاري ميكنند. در اين شرايط وظيفه ما اين است كه شرايط اقتصادي را بهگونهيي تغيير دهيم كه براي سرمايهگذار خارجي جذابيت داشته باشد.
با وجود محدوديتهاي اقتصادي كه درحال حاضر در كشور شاهد آن هستيم، معلوم نيست شرايط تا چه حد براي سرمايهگذار خارجي جذابيت دارد. با اين حال بهطور قطع تا زماني كه اقتصاد كشور وضعيتي قابل پيشبيني نداشته باشد، سرمايهگذاران خارجي نيز علاقه نشان نخواهند داد.
ثبات قوانين و مقررات، عدم دخالت دولت در قيمتگذاريها و سهولت در نقل و انتقال اصل و سود سرمايهگذاريها از ديگر مواردي هستند كه در صورت مهيا نشدن آنها، سرمايهگذار خارجي تمايلي به حضور در ايران نخواهد داشت. بهطور كلي اقتصاد كشور بايد به سمت كاهش بروكراسي، شفافيت، خروج از سليقهگرايي و تبديل به قالبي ضابطهمند تغيير كند تا براي سرمايهگذار خارجي جذابيت داشته باشد.
در همين حال بنگاههاي ايراني نيز بايد تغييراتي را در شيوههاي مديريتي خود اعمال كنند. ارائه حسابهاي مالي و برنامههاي توسعه و شفافيت برنامههاي مشاركت از مواردي است كه ميتواند موجب علاقهمندي سرمايهگذاران خارجي به ايران به عنوان يك هدف تجاري شود. در همين حال بايد وضعيت شاخصهاي كلان اقتصادي همچون تورم و رتبه كشور در كسب و كار رو به بهبود برود تا سرمايهگذاري خارجي از تعبير «هيجاني» فاصله گرفته و وارد فاز عملياتي شود.
منبع: تعادل