در حالی به یکساله شدن قانون هدفمندی یارانه ها نزدیک می شویم که طی این مدت صاحبنظران، کارشناسان و مسئولان مختلفی به بحث و تبادل نظر در خصوص نحوه اجرا و بررسی نتایج مثبت و منفی این طرح بر روی بخش های مختلف پرداخته اند. این کارشناسان عقیده دارند اگرچه این طرح به خودی خود طرح مثبتی است و اگر به صورت منطقی اجرا شود باعث رشد و شکوفایی اقتصاد کشور می شود، اما این طرح تاکنون فقط توانسته در بخش پرداخت یارانه نقدی به خانوارها موفق عمل کند و در خصوص یارانه بخش تولید که 30 درصد از منابع حاصل از اجرای این قانون به آن اختصاص دارد عملکرد مثبتی نداشته و تنها هزینه های تولید را افزایش داده است. این در حالیست که قرار بود مسئولان با ارائه بسته های حمایتی از واحدهای تولیدی آسیب پذیر حمایت کنند اما تاکنون این حمایت صورت نگرفته و نگرانی هایی را در بخش تولید به وجود آورده است. به همین دلیل صاحبنظران اقتصادی اعتقاد دارند باید گزارش جامعی از نتایج اجرای قانون هدفمندی ارائه شود تا بتوان مشکلات اجرایی این طرح را در فازهای بعدی برطرف کرد و مانع از وارد آمدن آسیب های بیشتر به بخش تولید که زیر بنای توسعه و رشد اقتصادی کشور است، شد.
در همین رابطه، محمد باقر صدری، عضو انجمن اقتصاد دانان ایران ارائه گزارشی جامع از نتایج فاز اول هدفمندی یارانه ها را به منظور تنویر افکار عمومی و کمک به اجرای هر چه بهتر این قانون ضروری دانست.
این اقتصاددان با بیان این مطلب افزود: شیب اجرای هدفمندی یارانه ها پنج ساله است و اگر شیب اصلاح یارانه ها تندتر شود به اقتصاد کشور آسیب جدی وارد می شود.
وی با بیان اینکه هدف علمی هدفمندسازی یارانه ها باید مشخص شود، ادامه داد: برای اینکه بتوانیم به اهداف مورد نظر در قانون هدفمندی یارانه ها دست یابیم باید در کنار حرکت های اجرایی، حرکت های علمی را نیز مدنظر قرار دهیم.
وی با اشاره به افزایش هزینه ها در بخش تولید و متضرر شدن بسیاری از واحدهای تولیدی بعد از اجرای این قانون اظهار داشت: طبق قانون، 30 درصد از درآمد حاصل از هدفمندی یارانه ها به بخش تولید اختصاص داشت که بخش تولید معتقد است با وجود افزایش هزینه ها، تاکنون هیچ یارانه ای به آنها تعلق نگرفته است، در صورتی که دولت می گوید یارانه بخش تولید را در اختیار تولیدکنندگان قرار داده است.
صدری تاکید کرد: دولت باید به منظور تنویر افکار عمومی گزارش جامعی از نتایج اجرای قانون هدفمندی یارانه ها طی یکسال ارائه کند تا نقاط ضعف اجرای این قانون مشخص شود و بدانیم که چه بخش هایی نیاز به حمایت بیشتری دارند.
این اقتصاددان با اشاره به لزوم توجه به بخش تولید افزود: اگر چه تولید بخش توانمند اقتصاد کشور است اما افزایش هزینه ها در این بخش مشکلات و نگرانی هایی را برای تولید کنندگان بوجود آورده است، به همین دلیل دولت باید واحدهای تولیدی آسیب پذیر را مورد توجه جدی قرار دهد و از آنها حمایت کند. همچنین برای کاهش مشکلات در این بخش باید مشخص شود که 30 درصد از منابع حاصل از هدفمندی به کدام بخش ها و به چه میزان باید پرداخت شود
صدری همچنین با بیان اینکه هر حرکتی وقتی آغاز می شود، موانعی نیز برای آن بوجود می آید، تصریح کرد: هدفمندی یارانه ها بخش تولید را بیش از سایر بخش ها تحت تاثیر قرار داده و برای اینکه بتوان در فازهای بعدی این طرح مشکلات این بخش را کاهش داد، ابتدا باید نتایج فاز اول را ارائه کرد تا بتوان بعد از بررسی دقیق این نتایج برآورد دقیقی از نیازهای هر بخش به دست آورد.
وی خاطرنشان کرد: این طرح برای دستیابی به اهداف مورد نظر نیازمند نظارت است که این امر با همکاری تمامی دستگاه ها میسر می شود.
انتهای پیام