کد خبر:
13070
تاریخ انتشار: 5 آذر 1390 - 09:50
اتاق نیوز- رونق گرانی در بازار محصولات کشاورزی آن هم بواسطه بارندگیهای اخیر بار دیگر ضرورت برنامهریزی و بهره گیری از تقویم جامع کشاورزی در کشور را به رخ کشید. کارشناسان بر این باورند خلاء موجود در بخش کشاورزی و نبود برنامهریزی مناسب برای ایجاد تعادل در عرضه و تقاضا سالهاست که تنظیم بازار و صادرات در این حوزه را دشوار کرده است.
محمدباقر صدری،کارشناس اقتصادی در حوزه کشاورزی نیاز واردات محصولات کشاورزی را غیر قابل انکار دانست و به اتاق نیوز گفت: واردات امری است که بر اساس نیاز بازار صورت میگیرد و در صورت عدم توجیه اقتصادی خود به خود متوقف میشود.
صدری ادامه داد:رهایی از بند واردات نیازمند تنظیم بازار تولید در راستای ایجاد تعادل بین عرضه و تقاضا است که باید از سوی وزارت جهاد کشاورزی مدیریت شود تا این معضل اقتصاد و تولید ملی را در تنگنا قرار ندهد.
صدری با تاکید بر ضرورت بهره گیری از برنامه مدون کشاورزی خاطرنشان کرد: یکی از دلایل نداشتن تنظیم بازار علمی در ایرانی نبود تقویم کشاورزی است. با توجه به گذشت چند ماه از برنامه پنجم توسعه و با توجه به چشمانداز ۲۰ ساله و افق سال ۱۴۰۴ هنوز در حوزه راهبردهای کشاورزی و صنعتی، متاسفانه فاقد تقویم کشاورزی هستیم، این تقویم اشاره به میزان سطح زیر کشت آبریز، دیم، محصول، تولید، صادرات و میزان کاشت محصول دارد.
این کارشناس اقتصادی معتقد است ؛تقویم کشاورزی در کنار تنظیم بازار آسان وایجاد ثبات قیمتی در تمامی فصول سال،زمینههای این گروه از محصولات را نیز فراهم خواهد ساخت.به جرات میتوان گفت نکتهای که صدری به درستی به آن اشاره میکند حلقه گم شده تنظیم بازار محصولات کشاورزی و صادرات در این حوزه است چراکه در صورت تحقق این مهم نه تنها شاهد ثبات قیمت در بازار و توسعه صادرات غیر نفتی خواهیم بود بلکه حمایت از تولیدکنندگان محصولات کشاورزی و تقویت این بخش نیز محقق خواهد شد.
بازار در رنج
نبود برنامهریزی و عدم بهره گیری از توان تولید داخلی در طول سال امری است که بازار محصولات کشاورزی از آن در رنج است.نکتهای که به گفته حسین مهاجران رئیس، اتحادیه میوه و تره بار مهمترین عامل افزایش قیمتها بوده است و وزارت کشاورزی باید با توجه به در دست داشتن اطلاعات میزان مصرف، تولید و چگونگی افزایش سطح زیر کشت محصولات کشاورزی تدبیری برای ایجاد ثبات در بازار اتخاذ کند تا از این رهگذر بتوانیم تولیدکنندگان را نیز مورد حمایت قرار دهیم.
مهاجران تنظیم بازار در این بخش از بازار را نیازمند تدوین برنامه جامع کشاورزی دانست و به خبرنگار ما گفت: افزایش قیمت برخی از محصولات کشاورزی در بازار تنها به دلیل بارش باران و عدم برنامهریزی در این زمینه بوده است و در چنین شرایطی نباید انتظار تنظیم بازار و ثبات قیمتها را داشت چراکه کاهش عرضه موجب افزایش قیمتها میشود و به دلیل فساد پذیر بودن این محصولات امکان ذخیرهسازی و تزریق آن به بازار در شرایط خاص وجود ندارد.
وی در رابطه با افزایش قیمت گوجهفرنگی در یک ماه گذشته نیز گفت: با توجه به بارش باران و سرمای هوا،کشاورزان نتوانستند گوجهفرنگی را از بخشهای دیگر جمعآوری کرده و به بازار برسانند که این اتفاق موجب افزایش قیمت در بازار شد.به گفته وی تا زمانی که تدبیری برای این مشکلات عرضه و تولید در این حوزه اندیشیده نشود تنظیم بازار نیز چاره کار نخواهد بود.
سعی مجلس در ساماندهی تولید و بازار بخش کشاورزی
نوسانات قیمتی در حوزه محصولات کشاورزی به گونه ای بوده است که مسوولان وزارت جهاد کشاورزی نیز با تایید تاثیرپذیری قیمت محصولات کشاورزی از شرایط جوی بر این باورند که این حوزه نیازمند برنامه ریزی مجدد و بازنگری در برخی از سیاست های جاری است. از طرفی بیبرنامگی در تنظیم بازار محصولات کشاورزی در طول سال و نوسانات شدید قیمتی در سالهای اخیر موجب شده تا کمیسیون کشاورزی مجلس شورای اسلامی به دنبال طرحی برای واگذاری تنظیم بازار محصولات کشاورزی به وزارت جهاد کشاورزی باشد؛ طرحی که به گفته کاظم فرهمند، عضو کمیسیون کشاورزی مجلس در آینده نزدیک برای بررسی به صحن علنی مجلس فرستاده خواهد شد. فرهمند در رابطه با چرایی تدوین این طرح به اتاق نیوز گفت: وزارت کشاورزی بهعنوان متولی امر تولید میتواند مدیریت بهتری در بازار داشته باشد و اطلاعات و آمار موجود در رابطه با تولید محصولات کشاورزی و همچنین میزان مصرف این محصولات در کشور میتواند ابزاری باشد برای ایجاد آرامش در بازار میوه و ترهبار. به اعتقاد فرهمند، واگذاری تنظیم بازار این بخش به دستگاه تخصصی یعنی همان وزارت جهاد کشاورزی میتواند تضمینکننده آرامش در بازار این گروه از محصولات باشد، اما به نظر میرسد مشکلات فعلی تنظیم بازار بسیار پیچیدهتر از آن است که بتوان با واگذاری مسوولیتها به وزارت جهاد کشاورزی آن را برطرف کرد، چرا که این وزارتخانه نیز در تنظیم بازار تخممرغ عملکرد چندان خوبی نداشت و به واسطه سهلانگاریهای صورتگرفته موجبات افزایش بیسابقه قیمت تخممرغ در بازار را فراهم کرد. به نظر میرسد عدم تجربه کافی برخی مدیران یکی از بزرگترین موانع و مشکلات موجود در بحث تنظیم بازار است و تا زمانی که این حوزه فاقد نیروهای انسانی با تجربه است، نمیتوان انتظار برقراری نظم و آرامش در بازار را داشت.
انتهای پیام
کلید واژه ها :