آرمان خالقی/ عضو هیأت مدیره خانه صنعت، معدن و تجارت ایران
فصل جديد تعاملات اقتصادي ايران و آلمان در حال ورق خوردن است، البته تعامل همكاريهاي تجاري و صنعتي نيز از دير باز بين اين 2كشور برقرار بوده است، بهطوري كه در زمان تحريمها نيز بحثهاي اقتصادي ميان تجار آلماني و ايراني صورت ميگرفته و رايزنيها نيز كماكان به نوعي ديگر در جريان بوده است. در واقع آلمانها از همان ديرباز نيز مشتريهاي پروپاقرص صنعت نفت ايران بودند. بنابراين با برداشته شدن تحريمها و ايجاد توافقهاي هستهيي راه براي فروش نفت ايران به سمت آلمان نيز بازخواهد شد.
هماكنون نيز ايران داراي يكسري محصولات پتروشيمي است كه بتواند نياز آلمانها را برآورده كند. در واقع اگر ما بخواهيم گذشته تجاري آلمانها با ايران را ورق زنيم، خوب است بدانيم آلمانها از گذشته تاكنون، تامينكننده معتبر توليد ماشينآلات بودند و از زمانها دور نيز در زمينه صنعت ماشين حرفهاي زيادي در عمل براي گفتن داشتند. اين كشور در عرصه جهاني زبانزد توليد ماشينآلات پيشرفته و دستگاههاي صنعتي هستند كه به همين واسطه آلمان در زمينه اعتبار و كيفيسازي در عرصه جهاني شناخته شده است. بنابراين با آغاز فصل جديد و تعاملات اقتصادي ايران با ساير كشورها، صنعتگران ما بايد از ايجاد چنين فضايي به نفع صنعت كشور استفاده كنند به نوعي كه توليدكنندگانمان از ماشينآلات خطوط پيشرفته آلمانها بهرهمند شوند.
آلمانيها نيز در زمينه فني-مهندسي نيز از اعتبارات و مزيتهاي بالقوهيي برخوردار هستند و در زمينه تربيت تكنيسينها، مهندسان و كارگران صنعت خودروسازي نيز داراي مزيت است كه ايران با ايجاد برنامهريزيهاي بههنگام ميتواند از آموزشهاي نيرويهاي تكنيسين خودروي آنها به نفع صنعت كشورمان استفاده كامل را داشته باشد. در واقع براي بازگشت ارتباطهاي پيشين، ايران بايد به دنبال تدوين و مدون كردن استراتژي توسعه صنعتي باشد. به نوعي ديگر بايد گفت كه آلمان در تجهيزات ماشينآلات صنعتي به خوشنامي مشهوراند و ما نيز با ايجاد يك برنامه مدون ميتوانيم از اين تجهيزات به نفع توسعه صنعت كشوربهرهمند شويم به عنوان مثال در مباحث صنعتي مثل خودروسازي و توليد قطعات از بهترين خطوط بينالمللي برخوردار است و به واسطه آن نيز در صنايعي چون فولاد تخصصي نيز به عنوان بزرگترين توليدكننده به شمار ميرود. همچنين آلمانها در زمينه صنايع شيميايي نيز حرفهايي براي گفتن دارند كه به عنوان مثال ميتواند به حوزه صنايع غذايي آنها اشاره كرد در واقع آلمانها در زمينه توليد موادغذايي از شناختهشدههاي عرصه بينالمللي محسوب ميشوند. ما با ايجاد تعامل ميان كشورها بايد نقاطقوت و ضعف صنايع كشورمان را مورد بررسي و ارزيابي قرار دهيم و با ايجاد يك برنامه مدون به دنبال تكميل و توسعه بخشي در اركان صنعتي كشورمان باشيم.
در واقع اگر ما در اين بازه زماني رفتار مساعدي را براي تجار يا سرمايهگذاران آلماني به خرج دهيم، طبيعتا ميتوانيم محصولات خود را به معرض صادرات برسانيم و اين كشور ميتواند مشتري محصولات ما باشد بهطوري كه با ايجاد و تعامل هر چه بهتر ميتوانيم در صنايع داراي مزيت همانند پتروشيمي كه آلمانها به دنبال آن هستند، محصولات تحت ليسانس اين كشور را توليد كنيم. البته به عقيده بنده نبايد فراموش كرد كه گردشگران آلماني ايران را به عنوان بهترين جاذبه براي گردشگري ميشناسند و با ايجاد تقويت حوزه گردشگري نيز ميتوانيم فضاي مناسبي را براي گردشگران آلماني فراهم كنيم، چرا كه با ايجاد رونق در صنعت گردشگري صنايعدستي ما نيز با رونق چشمگيري مواجه خواهد شد. به عنوان حرف آخر بايد بگويم كه عدم انضباط اقتصادي ايران براي آلمانها قابل فهم نيست. بنابراين براي ايجاد و ارتباط بهتر با آلمانها بايد فرهنگ، ادبيات و نظم را به مقولههاي مهم در حوزه سرمايهگذاري اقتصادي تبديل كنيم.