اتاق نیوز: ایران و شش قدرت غرب روز سه شنبه در نهایت برای برداشته شدن تحریم ها به توافق رسیدند در حالی که رهبران ایران و آمریکا هریک خود را برنده می داند، اما شاید برنده واقعی شرکت های مخلف در سراسر جهان باشند.
به گفته اداره اطلاعات آمریکا ایران چهارمین ذخایر بزرگ نفت خام و دومین ذخایر گاز طبیعی جهان را دارد بنابراین شرکت های انرژی می توانند به وضوح از این توافق سود ببرند. بیشتر این سود البته نصیب شرکت های آمریکایی نمی شود.
تحلیل گر بین المللی سیاست خارجی در شرکت رند علیرضا نادر می گوید "شرکت های انرژی اروپایی و آسیایی شاهد افزایش تجارت خواهند بود و برای شرکت های آمریکایی بازگشت به ایران دشوارتر خواهد بود." دیگر بخش های انرژی نیز بی نصیب نمی مانند از جمله تانکرها و خدمات میادین نفت.
تحلیل گر تحقیقات سیتی می گوید باز شدن در ایران برای شرکت های تانکر بین المللی سود خالص است زیرا کشتیهای ایران قدیمی بوده و قادر به رقابت نیستند و بعلاوه تولیدات بیشتری روانه بازار خواهد شد. شرکت هایی نظیر اسکورپیو تانکر و ناویوس ماریتایم روز گذشته شاهد افزایش ارزش سهام بودند.
سایمون وونگ در یادداشتی که در Barron منتشر شد نوشت "توافق ایران فرصت های سرمایه گذاری زیادی در صنعت نفت و گاز باز می کند که به نفع شرکت های خدمات میادین نفت از جمله Schulumberger، Weatherford International و Halliburton است." اوایل سال جاری Schulumberger بخاطر تخطی از تحریم ایران جریمه شد.
اگرچه درصدر اخبار مربوط به سود حاصل از توافق هسته ای ایران حرف صنعت نفت و گاز است اما بانک ها هم جز گروه برنده ها هستند.
همه بانک های اصلی بین المللی در دنیای صنعتی سعی در فاینانس و تسهیل تجارت با ایران را خواهند داشت. ایران کشور بزرگی است و تمرکز خوبی بر غرب دارد. ایرانی ها مصرف کننده هر چیزی هستند. از تجهیزات صنعتی تا کالاهای مصرفی حتماً خریداری خواهد شد و قطعاً فاینانس آن تامین می شود.
اینکه کدام بانک آمریکایی در صف سود بردن ایستاده می تواند به نام های بزرگی نظیر سیتی بانک، جی پی مورگان، گلدمن ساکس و مورگان استنلی اشاره کرد. این بانک ها برای ارائه تسهیلات تحویل کالا و خدمات به ایران، تامین فاینانس و پشتیبانی مالی پروژه ها فعالیت را آغاز می کنند.
البته بانک های اروپایی و آسیایی هم صحنه را خالی نمی گذارند. اگر تحریم استفاده ایران از سیستم سوئیفت برداشته شود فرصت های مالی جدیدی گشوده می شود. در حال حاضر رفع تحریم سوئیفت از هر تحریم دیگری واجب تر است چراکه بر عملکرد صنعت و کشاورزی تاثیرگذار است.
شرکت های ارتباطی هم می توانند از برندگان باشند. بعلاوه دیگر شرکت ها از جمله شرکت پژو سیتروئن به رویترز از پیشرفت مذاکره با ایران خودرو خبر داد و انتظار پیشرفت سریع را دارد. توافق سیاسی حاصل شده در وین راه را برای مذاکرات پیشرفت هموار می کند. جنرال الکتریک که در ایران فعالیت دارد نیز می تواند به فکر توسعه فعالیت ها باشد.
علی رغم تمام این فرصت ها بازگشت ناگهانی بانک ها و شرکت ها بخصوص برندهای آمریکایی به ایران دشوار است. در سال های اخیر اینطور تفهیم شد که ایران تمایلی به تجارت با آنها ندارد و برای عبور از موانع جریمه های سنگینی به دوش بسیاری افراد و موسسات گذاشته شد.
به گزارش اخبار بانک، عده دیگری نیز منتظر درک درست تفاهمنامه هستند. در هر حال کسی نمی خواهد اولین موسسه ای باشد که با ورود به یک بازار جدید آزموده می شود و عده زیادی منتظر شفاف سازی هستند.
کد خبر:
122797
تاریخ انتشار: 24 تیر 1394 - 17:24
اتاق نیوز: ایران و شش قدرت غرب روز سه شنبه در نهایت برای برداشته شدن تحریم ها به توافق رسیدند در حالی که رهبران ایران و آمریکا هریک خود را برنده می داند، اما شاید برنده...
کلید واژه ها :