همزمان با روی کار آمدن دولت یازدهم و مواضع اصولی آن در خصوص تحولات و موضوعات مهم منطقه ای و بین المللی و در نتیجه اصلاح دیدگاه کشورهای اروپایی نسبت به بازار ایران، زمینه گسترش مناسبات کشورمان را با کشورهای اروپایی در زمینه های مختلف فراهم آورده است.
به گزارش اتاق نیوز به نقل از ایرنا، رفت و آمدهای هیات های تجاری متعدد از کشورهای اروپایی به ایران و افزایش این سفرها، شاهد این مدعاست، این در حالی است که افزایش سفر هیات های تجاری و توسعه و تقویت همکاری ها میان ایران و کشورهای اروپایی نه تنها به نفع دو طرف بلکه به نفع منطقه و جهان است.
کارشناسان معتقدند که شرایط اقتصادی ایران هم اکنون بیش از هر زمان دیگری برای فعالیت های بخش خصوصی و سرمایه گذاری خارجی مناسب است، ضمن آنکه برای تسهیل سرمایه گذاری های خارجی در ایران، قوانین حمل و نقل، بیمه، بانک، گمرک و استاندارد در حال تحول جدی است.
این کارشناسان با تاکید بر رفع موانع موجود کنونی در تجارت خارجی با ایران در آینده نزدیک، به فعالان اقتصادی خارجی پیشنهاد کردند که از هم اکنون به دنبال آشنایی بیشتر با ظرفیت های اقتصادی ایران و شناختن طرف های همکاری خود در ایران باشند تا از ماراتن حضور شرکت های اروپایی و غربی در ایران عقب نمانند.
اتحادیه اروپا در حال حاضر با 28 عضو و جمعیتی بالغ بر 500 میلیون نفر، بیش از 30 درصد تجارت جهانی را در اختیار دارد و یکی از مصرف کنندگان عمده نفت و گاز در جهان است و از آنجا که ایران به عنوان نخستین دارنده منابع انرژی فسیلی جهان با بیش از 17 درصد گاز و 12 درصد نفت جهان یا معادل 400 میلیارد بشکه نفت می تواند یک شریک باثبات اقتصادی برای یکدیگر بوده و فرصت های مهمی را برای تجارت و سرمایه گذاری در اختیار یکدیگر قرار دهند.
با توجه به روند مذاکرات ایران با کشورهای 1+5 و اراده جمهوری اسلامی ایران برای دستیابی به توافق فراگیر با طرف های مقابل در خصوص برنامه صلح آمیز هسته ای خود، بنابراین جمهوری اسلامی ایران و اتحادیه اروپا به منظور نهادینه کردن مناسبات و همکاری های فیمابین می توانند مذاکرات مربوط به تعاملات تجاری خود را براساس احترام متقابل و منافع مشترک برقرار سازند.
این مهم می تواند از مسیر رفت و آمد هیات های تجاری متعدد از کشورهای اروپایی به ایران و بالعکس صورت گیرد. بنابراین فعالان اقتصادی خارجی می توانند از این طریق از نزدیک ایران جدید را ببینند و از فرصت های جدید همکاری با طرف های ایرانی نهایت بهره را ببرند.
از این منظر از زمان روی کار آمدن دولت یازدهم تاکنون، شاهد روزهای پرترافیکی از سفر هیات های تجاری کشورهای خارجی بخصوص اروپایی به ایران را شاهد بوده ایم. هیات هایی از آلمان، فرانسه، ایتالیا طی سال گذشته با حضور در ایران ضمن استقبال از توسعه همکاری های تجاری و اقتصادی با جمهوری اسلامی ایران، رفع هرچه سریعتر تحریم ها را به منظور آغاز گسترده مناسبات تجاری با ایران را خواستار شدند.
** سفر هیات تجاری فرانسوی به تهران/کاهش 8 درصدی مبادلات ایران و فرانسه در سال 2014
بزرگترین هیات تجاری فرانسوی و اروپایی متشکل از صاحبان صنایع مختلف اقتصادی بامداد روز دوشنبه چهاردهم بهمن ماه 1392 وارد تهران شدند. رسانه های خارجی سفر این هیات فرانسوی به تهران را آغاز فصل جدید از سرگیری و گسترش روابط اقتصادی ایران با جهان عنوان کردند.
این هیات تجاری شامل صاحبان صنایع و فعالان اقتصادی در حوزه های نفت، گاز، پتروشیمی، آب، برق، حمل و نقل هوایی، ریلی، زمینی، دریایی، صاحبان صنایع خودرو، صنایع سیمان،صنایع فلزات و همچنین فعالان اقتصادی در حوزه های دارویی، بهداشتی، فنآوری ارتباطات و مخابرات IT و ICT، صاحبان هتل ها، مؤسسات مالی، بانکی و تامین سرمایه و همچنین فعالان گردشگری بودند.
به باور کارشناسان و صاحب نظران خارجی این نخستین و مهمترین ماموریت اقتصادی و مالی این هیات فرانسوی، پس از آغاز کاهش تدریجی تحریم های بین المللی علیه برنامه هسته ای جمهوری اسلامی بوده است.
آمار منتشره نشان می دهد مبادلات تجاری ایران و فرانسه در سال 2014 کاهش 8 درصدی داشته است. مبادلات تجاری دو کشور که در سال 2013 بالغ بر 521 میلیون یورو اعلام شده بود در سال 2014 به 482 میلیون یورو کاهش یافت.
** سفر هیات تجاری و صنعتی آلمان/ از تحریم ایران خسارت سنگینی دیدیم
براین اساس هیاتی تجاری و صنعتی از کشور آلمان برای بررسی راهکارهای افزایش همکاری با ایران طی یک سفر پنج روزه اسفندماه سال 92 وارد تهران شد.
محسن جلالپور نایب رئیس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ایران در حاشیه دیدار این هیات با اعضای اتاق بازرگانی گفت که هیات تجاری آلمان ابتدا دیداری با هیات رئیسه اتاق بازرگانی داشت که در آن دیدار پیشنهاد کردیم حجم مبادلات تجاری دو کشور به شرایط قبل که حجم بالایی بود، برگردد.
وی افزود: هیات تجاری آلمان پذیرفت که تحریم و محدودیت ها برای این کشور نیز خسارت سنگینی داشت و قبول کردند که باید روابط دو کشور به سالهای رونق برگردد.
همچنین یک هیات اقتصادی آلمانی با حضور بیش از 30 مدیر ارشد عضو شرکت های انجمن خاورمیانه و نزدیک آلمان(نموف)روز پانزدهم آذرماه سال گذشته به تهران سفر کرد.
این هیات آلمانی در سفر چهار روزه خود به تهران با وزیر صنعت، معدن و تجارت، وزیر نیرو و وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات دیدار داشته و در خصوص گسترش مناسبات اقتصادی و تجاری بحث و رایزنی کردند.
این هیات تجاری - اقتصادی آلمان ضمن رایزنی در خصوص گسترش فعالیت های تجاری دوجانبه با طرف ایرانی، با مهدی کرباسیان رئیس سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی ایران (ایمیدرو)، غلامحسین شافعی رئیس اتاق بازرگانی ایران، محمد خزاعی رئیس سازمان سرمایه گذاری و مدیران عامل شرکت های ایران خودرو دیزل، سایپا، شرکت ملی صنایع مس، بانک صنعت، معدن و سازمان انرژی های تجدیدپذیر دیدار و گفت وگو کردند.
براساس آمارهای موجود حجم صادرات آلمان به ایران حدود 2 میلیارد و 245 میلیون دلار و حجم واردات نیز 335 میلیون دلار بوده است.
اعزام و پذیرش 103 هیات بازرگانی و تجاری
علاوه بر کشورهای یادشده، هیات هایی از کشورهای ایتالیا، ایرلند، ترکیه و بلژیک طی دو سال گذشته به ایران سفر کرده اند. رییس سازمان توسعه تجارت در این خصوص تصریح کرد که در مدت یادشده 103 هیات بازرگانی اعزام و پذیرش شده است.
ولی الله افخمی راد گفت که برگزاری نمایشگاه های بین المللی ـ تخصصی، مشارکت در نمایشگاه های جهانی و همچنین اعزام و پذیرش هیات های تجاری ـ بازاریابی دو ابزار مهم برای تحقق اقتصاد غیرنفتی و برون رفت از شرایط خاص اقتصادی کشور است.
وی ادامه داد: هیات های اعزامی در این مدت 46 هیات بوده و در این زمان بیش از 800 تاجر و بازرگان ایرانی در قالب این هیات ها با مجوز رسمی سازمان توسعه تجارت ایران به 20 کشور دنیا سفر کردند.
معاون وزیر صنعت، معدن و تجارت سپس درباره تعداد هیات های پذیرشی نیز یادآور شد: در دو سال گذشته 57 هیات با دو هزار و 100 تاجر و فعال اقتصادی از کشورهای مختلف پذیرش شده اند.
** سفر هیاتی از جمهوری چک به ایران در اواسط ماه سپتامبر
همچنین یک هیات تجاری مرکب از روسای 20 شرکت و تاجران جمهوری چک با هدف شناسایی فرصت های سرمایه گذاری در ایران و بهبود روابط اقتصادی دو جانبه، اواسط ماه سپتامبر (22 شهریور ماه) به ایران سفر خواهد کرد. نمایندگان شرکت های خودروسازی اشکودا اوتو و تاترا و شرکت اشکودا ترانس پورچین و کارخانه بافندگی فیبا از افراد حاضر در این هیات هستند که قرار است در بازه زمانی سیزدهم تا هفدهم ماه سپتامبر به ایران وارد شود. سفر این هیأت توسط اتاق بازرگانی چک تنظیم شده است و سرپرستی آن را مارتین تلاپا معاون وزیر امور خارجه برعهده دارد.
از سوی دیگر اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی تهران از حضور هیاتی صنعتی تجاری از جمهوری چک در این اتاق خبر داد و گفت: این هیات صنعتی - تجاری به منظور دیدار و گفت و گو با فعالان اقتصادی کشورمان از 23 تا 26 فروردین ماه سال جاری به ایران سفر خواهد کرد.
این هیات ساعت 10 صبح روز دوشنبه مورخ 24 فروردین ماه سال جاری در محل ساختمان اتاق بازرگانی و صنایع و معادن و کشاورزی تهران برای دیدار با همتایان ایرانی خود حضور یافت.
سفر هیات تجاری سوییس به ایران پس از 20 سال
همچنین روزنامه فرانسوی زبان سوئیسی لوتان، از سفر دیپلمات های تجاری سوییس به ایران خبر داد و نوشت: پس از بیست سال این اولین باری است که یک هیات رسمی از این کشور به ایران سفر می کند. لیویا لو سفیر سابق سوئیس در ایران و مدیر دپارتمان روابط اقتصادی دو جانبه این هیات را رهبری می کند. ده ها تن از صاحبان شرکت های سوئیسی در ماه نوامبر (آبان سال گذشته) به دعوت دفتر بازرگانی سوئیس - ایران راهی تهران شده بودند.
به نوشته این روزنامه، اگرچه تحریم های بین المللی انتقال پول به ایران را غیرممکن کرده بود، اما تجارت با این کشور ممنوع نشده بود. به همین دلیل شرکت های سوئیسی در سال 2014 ، 367 میلیون فرانک سوئیس کالا به ایران صادر کردند. رقم صادرات کالا در سال 2008 که در تاریخ صادرات سوئیس به ایران یک رکورد قلمداد می شد، فقط 846 میلیون فرانک بود.
دفتر اقتصاد سوییس (سکو) سفر یک هیات اقتصادی به تهران را در روزهای 22 الی 24 سپتامبر 2014 (31 شهریورماه تا دوم مهرماه) تایید کرده و هدف از آن را ارزیابی شرایط اقتصادی برای شرکت های سوییسی در ایران و همچنین دستیابی به دیدگاهی روشن و دقیق از وضعیت موجود در روابط اقتصادی بین دو کشور عنوان کرده است.
منبع:ایرنا
کد خبر:
101408
تاریخ انتشار: 25 فروردین 1394 - 09:37
همزمان با روی کار آمدن دولت یازدهم و مواضع اصولی آن در خصوص تحولات و موضوعات مهم منطقه ای و بین المللی و در نتیجه اصلاح دیدگاه کشورهای اروپایی نسبت به بازار ایران، زم